Overheid in transitie
Nieuws

Balkenende: overheid loopt achter op bedrijven met datagedreven werken

De Nederlandse overheid loopt flink achter op bedrijven en organisaties as het gaat om implementeren van data-gedreven werken. Dat concludeert oud-premier Jan Peter Balkenende tijdens een talkshow gehost door AFAS Software over dit thema.

De voormalig premier pleit voor meer actie op het gebied van data-gedreven werken: “De overheid zit op de goede weg, maar er moet veel meer gebeuren. We zitten in een tijd van grote verandering en de eisen die worden gesteld binnen organisaties nemen toe. Als je in staat bent om data op zodanige manier te gebruiken dat het bijdraagt aan het realiseren van doelstellingen dan helpt dat bedrijven en organisaties enorm.”

Duurzaamheidsrapportages

De overheid hanteert volgens Balkenende richtlijnen voor duurzaamheidsrapportage. Hij ziet mogelijkheden voor samenwerkingen met het bedrijfsleven als het gaat om data bijhouden met het oog op deze rapportages.

Balkenende geeft tijdens de talkshow ook aan dat privacy en gegevensbescherming altijd onder een vergrootglas ligt bij data-gedreven werken. Europa loopt voorop in privacywetgeving en normen, maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee. Balkenende geeft een voorbeeld van de afwegingen die gemaakt moeten worden.

Constante surveillance

“In China wordt bijvoorbeeld een vermist kind binnen drie uur gevonden door het direct delen van camerabeelden, maar dit betekent ook constante surveillance. In Nederland is een bank verplicht om verdachte transacties te melden, maar banken werden lange tijd belemmerd om onderling informatie uit te wisselen.”

Lees ook:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren