Er wordt bekeken welke organisatorische en financiële implicaties een invoering van een domeinnaamextensie voor overheidswebsites heeft.
De voorbereiding op een onderzoek naar de organisatorische en financiële gevolgen van een gezamenlijke domeinnaamextentie voor alle overheidswebsites is begonnen. Dat meldt de staatssecretaris van Digitalisering Zsolt Szabó in een brief.
Szabó schrijft dat het impactonderzoek inmiddels in voorbereiding is en in 2025 wordt uitgevoerd. Op basis van de uitkomsten kan een gewogen besluit over wel of geen invoering worden genomen. Het onderzoek werd eind 2023 al aangekondigd door de toenmalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er wordt bekeken welke organisatorische en financiële implicaties een invoering van een domeinnaamextensie voor overheidswebsites heeft.
Overheidsdomeinen inzichtelijk maken
Een domeinnaamextensie voor de overheid zou bijvoorbeeld .gov.nl of .overheid.nl kunnen zijn. Daarmee moet voor iedereen inzichtelijk worden welke websites van de overheid zijn. Eén domeinnaamextensie maakt het eenvoudiger voor criminelen om mensen om de tuin te leiden met een nep-overheidswebsite.
Het invoeren van domeinnaamextensie zal voor de Nederlandse overheid in elk geval tot 2026 niet mogelijk zijn, schreef staatssecretaris Digitalisering, in antwoord op Kamervragen eind 2023. De organisatie waar een zo’n ‘toplevel-domeinnaam’ moet worden aangevraagd gaat deze pas in 2026 weer uitgeven.
Second-level domeinnamen
Een zogeheten second-level domeinnaam als .overheid.nl of .gov.nl is wél mogelijk. Volgens Van Huffelen zijn deze al in bezit van de Nederlandse overheid. ‘Deze domeinnamen kunnen als uniform achtervoegsel worden gebruikt voor domeinnamen van de overheid. Daaronder kunnen dan domeinnamen voor organisaties worden geregistreerd zoals bijv. minbzk.overheid.nl of minbzk.gov.
Lees meer:
- Overheid werkt aan eigen domeinnaamextensie
- Eén domeinextensie voor de overheid: .gov.nl
- Eén internet (sub)domeinnaam voor de overheid
[diepe zucht] Zoveel jaar na dato maar weer eens opnieuw beginnen?
Niets geleerd intussen?