Digitale weerbaarheid
Nieuws

Overheid werkt aan eigen domeinnaamextensie

Politici en experts vinden dat het tijd wordt voor een eigen domeinnaamextensie voor de Rijksoverheid, zo werd eerder deze week duidelijk. Nu blijkt dat er inderdaad aan zo’n extensie gewerkt wordt. Naar verwachting wordt de naam daarvan eind dit jaar bekendgemaakt. Mogelijk eindigen alle sites straks op .overheid.nl.

Techexperts stelden eerder deze week in het AD dat een overheidsextensie noodzakelijk is om belangrijke websites herkenbaar te maken en phishing tegen te gaan. Overheidsdomeinen eindigen nu nog op .nl, terwijl in het buitenland bijvoorbeeld .gov gebruikt wordt als het om een overheidswebsite gaat. “In Nederland moet je gokken of een website wel echt van de overheid is. Dat is echt schandalig”, aldus Dave Maasland, CEO van ESET Nederland.

Unieke extensie veiliger

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bevestigt nu tegenover het AD dat zo’n eigen extensie in de maak is. Naar verwachting maakt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering de naam van die nieuwe extensie eind dit jaar bekend aan de Tweede Kamer.

Het is nu dus nog niet duidelijk waar overheidswebsites straks op gaan eindigen. Ook is nog niet bekendgemaakt wanneer de websites daarop overgezet moeten worden en of alle overheidswebsites hier gebruik van moeten gaan maken.

De extensie .nl maakt het voor criminelen makkelijker om mensen in de val te lokken met een nagemaakte overheidswebsite, bijvoorbeeld door belastingdienst.nl of rijkoverheid.nl te gebruiken en de huisstijl te kopiëren. In de afgelopen jaren is het aantal meldingen van online fraude explosief gestegen. Een unieke extensie kan hier verandering in brengen, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

 

  • Hugo Mostard | 5 oktober 2023, 14:20

    Door een vaste extensie voor de overheid maak je de gebruikers bewust onattent. Juist door de gebruikers te wijzen op de herkenningspunten van phishing maak je hen attent op deze kenmerken. Door een vaste extensie te introduceren zullen gebruikers eerder, zonder te controleren, op een link klikken omdat de extensie overeenkomt met die van de overheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren