Overheid in transitie
Nieuws

Eén domeinextensie voor de overheid: .gov.nl

De overheid in Nederland krijgt een uniforme domeinnaamextensie. | Beeld: Shutterstock/iBestuur

Op grond van veiligheidsoverwegingen en internationale voorbeelden heeft het kabinet een principebesluit genomen om te kiezen voor de overheidsextensie, namelijk ‘.gov.nl’. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Huffelen bij de aanbieding van haar verzamelbrief digitalisering aan de Tweede Kamer.

Eén duidelijke overheidsextensie noodzakelijk is om belangrijke websites herkenbaar te maken en phishing tegen te gaan. Overheidsdomeinen eindigen nu nog op ‘.nl’, terwijl in het buitenland bijvoorbeeld .gov gebruikt wordt als het om een overheidswebsite gaat, denk aan ‘.gov.uk’ in Engeland en ‘.gov.it’ in Italië.

Financiële en organisatorische consequenties

Het kabinet laat een uitvoeringstoets doen op de realisatie van verschillende extensies. Zo wil het inzicht krijgen in de financiële en organisatorische gevolgen van de omzetting.

Register Internetdomeinen Overheid

Naast de uniforme domeinnaamextensie werkt het kabinet ook aan het Register Internetdomeinen Overheid (RIO) als bron waar burgers terechtkunnen voor een snelle check op de echtheid van overheidswebsites. Nu kan men al terecht bij bijvoorbeeld veiliginternetten.nl en digihulp.nl. In 2024 wordt het register uitgebreid met de websites van de medeoverheden. Via gebruikersonderzoeken wordt onderzocht hoe burgers het beste ondersteund kunnen worden bij hulpvragen over overheidswebsites.

 

Lees ook:

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren