Digitale weerbaarheid
Nieuws

Kabinet wil cyberkeurmerk voor ICT-leveranciers

Het keurmerk moet aangeven of de basismaatregelen van cybersecurity op orde zijn bij de dienstverlening van ICT-dienstverleners. | Beeld: Shutterstock/FotoSketcher

Er komt dit jaar nog een subsidie om een cyberkeurmerk voor ICT-leveranciers te realiseren. Dat schrijft demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De ontwikkeling zal zo’n twee jaar duren.

Het kabinet laat het initiatief uitvoeren door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) die verschillende keurmerken beheert op het gebied van brandbeveiliging, cybersecurity, inbraakbeveiliging en voertuigbeveiliging. “Een onafhankelijke instantie, waarbij actief samengewerkt wordt met het DTC en onder meer het initiatief ‘Samen Digitaal Veilig’ van VNO-NCW/MKB-Nederland. Uit de gevoerde gesprekken is namelijk gebleken dat hun initiatief het meest aansluit op de wens van de markt om te komen tot een keurmerk voor ICT-dienstverleners. Dit keurmerk biedt aan afnemende organisaties inzicht of de basismaatregelen van cybersecurity op orde zijn bij de dienstverlening van hun ICT-dienstverlener, zoals bij kantoorautomatisering”, aldus de minister.

Het keurmerk kan volgens de minister ook inzicht bieden aan organisaties of hun ICT-dienstverleners gekwalificeerd zijn om bij te dragen aan het eigen cybersecuritybeleid. Voor ICT-dienstverleners biedt het keurmerk een kans om zich kwalitatief te onderscheiden.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren