Digitale weerbaarheid
Nieuws

Kabinet wil inlichtingendiensten meer armslag geven

Met een nieuwe, tijdelijke wet wil het kabinet de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer ruimte geven om sneller en effectiever hacks te kunnen plaatsen en op grote schaal internetverkeer te kunnen aftappen. Het toezicht op de diensten AIVD en MIVD moet dynamischer worden, minder vooraf, meer tijdens en na operaties.

Beeld: Shutterstock

De ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie hebben vrijdag 1 april een langverwachte tijdelijke inlichtingenwet gepresenteerd. Het voorstel voor een ‘Tijdelijke Wet Cyberoperaties’ gaat voor een periode van twee weken in consultatie.

De nieuwe wet is gericht op landen met een ‘actief cyberprogramma’. het moet de veiligheidsdiensten beter in staat stellen de nationale veiligheid te bewaken. Het kabinet heeft grote zorgen over de toenemende ‘cyberdreiging’ van landen als China en Rusland die digitale aanvallen op Nederland en Nederlandse belangen uitvoeren, leest een persbericht bij het wetsvoorstel. ‘Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve inzet van bestaande bevoegdheden.’ De wijzigingen komen volgens het kabinet neer op een verplaatsing van het toezicht: minder vooraf, meer tijdens en na operaties. Dat past beter bij het werk van de diensten staat in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren