Blog

Kristallen bol

Hoe kan de toekomst van de digitale (gemeentelijke) overheid eruit zien? Om daar een beeld van te vormen hebben ze in Eindhoven een beroep gedaan op studenten van de Design Academy.

Wanneer ons paspoort verlopen is, gaan we naar het stadskantoor en laten we het verlengen. We brengen een pasfoto mee (waarop we niet lachen!), zetten een handtekening en laten een vingerafdruk nemen. Hoelang duurt het nog voordat deze handelingen niet meer nodig zijn? Bijvoorbeeld wanneer de pasfoto direct van de fotograaf naar een centrale dataopslag gaat en een vingerafdruk via een mobiele telefoon doorgestuurd wordt?

Welke ambtenaar vraagt zich niet eens af hoe de samenleving eruit gaan zien wanneer burgers controle en zelfbeschikking hebben over hun eigen data en alles zelf digitaal kunnen regelen? Wat is dan nog de rol van de overheid in deze maatschappij? Hoe kunnen burgers en overheid de snelheid van de veranderingen in de wereld en de steeds grotere ontwikkelingen in technologie bij blijven houden? En op welke manier zijn deze veranderingen positief voor de kwaliteit van ons leven?

Met een aantal collega’s van de gemeente Eindhoven hebben we deze vragen gesteld aan tweedejaars studenten van de Design Academy. Het doel was om radicaal het gemeentelijke digitale systeem opnieuw uit te vinden. De studenten hebben een jaar lang gewerkt aan allerlei oplossingen voor vraagstukken rondom data, beleid en eigenaarschap van data. Het was leuk en tegelijkertijd spannend om deze frisse, non-conventionele persoonlijkheden met allerlei vragen door de traditionele gangen van de gemeente te zien lopen. Hoezo willen jullie als overheid alles van mij weten? Kan het paspoort niet via de post verstuurd worden? Al die archieven kunnen nu toch digitaal?

Wat heeft het opgeleverd? Een grote verscheidenheid aan prototypes, visualisaties, statements en andere verbazingwekkende concepten. Zoals een ‘love-intensifier-bench’, waarop met behulp van licht goede gevoelens gedetecteerd en geïntensifieerd kunnen worden. Of een virtual reality bril waarin iedereen een eigen stad krijgt opgebouwd die op zijn dromen aansluit. Of de workshop methodologie voor de burgers en de overheid om een service agreement rondom hun data aan te sluiten. Een AI (artificial intelligence) simulatie waar dataprofielen van voorbijgangers met elkaar botsen. Een TV-show waar iedere burger een directe stem krijgt. Een datakerk. Een gigantische neus die niest als je naar alcohol of drugs ruikt. Elk project heeft een ander invalshoek, een andere manier om naar de toekomst te kijken, een andere vorm van expressie, een andere boodschap naar de overheid van nu.

Met behulp van de Design Academy hebben we een kijk naar de toekomst kunnen nemen. We weten niet hoe het gaat worden, maar de ideeën en concepten van ‘Alternate Societies’ brengen de toekomst ineens erg dichtbij. Zelf een blik werpen op de digitale gemeentelijke toekomst? Tijdens de Dutch Design Week 2017 (tot en met 27 oktober) wordt een selectie van projecten gepresenteerd in het Stadskantoor van Eindhoven. Daarnaast zal deze tentoonstelling ook te zien zijn tijdens het Beyond Data Congres 2018 op 29 maart in Eindhoven.

Olha Bondarenko werkt als strategisch informatieadviseur bij de gemeente Eindhoven. Zij schrijft op persoonlijke titel blogs over interessante ontwikkelingen en projecten uit haar dagelijkse werk.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren