Overheid in transitie
Nieuws

Noorwegen bouwt aan nieuw ministerie van Digitalisering en Bestuur

Karianne Tung gaat leiding geven aan een nieuw ministerie van Digitalisering en Bestuur dat in 2024 zal worden opgericht. | Beeld: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

In 2024 wordt in Noorwegen een nieuw ministerie van Digitalisering en Bestuur opgericht. De minister van Digitalisering en Bestuur wordt ook verantwoordelijkheid voor kunstmatige intelligentie in Noorwegen. Dat werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie op 16 oktober jl.

Karianne Tung wordt eerst aangesteld als nieuwe minister op het ministerie van Lokaal Bestuur en Regionale Ontwikkeling, inclusief verantwoordelijkheid voor digitalisering. Hiernaast gaat ze leidinggeven aan een nieuw ministerie van Digitalisering en Bestuur dat vanaf 2024 zal worden opgericht. De nieuwe minister is een bekende binnen de technologiewereld in Noorwegen.

AI wordt een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe minister. Het maakt onderdeel uit van de begrotingsvoorstellen van de meeste ministeries voor 2024. Ook wordt er 1 miljard NOK (85 miljoen Euro) vrijgemaakt voor AI-onderzoek. De nieuwe minister wordt verantwoordelijk voor de interactie over digitalisering tussen de verschillende departementen.

  • igor van gemert | 24 oktober 2023, 14:15

    Dit initiatief van de Noorse regering kan als een waardevol voorbeeld dienen voor de Nederlandse overheid. De oprichting van een specifiek ministerie voor digitalisering en aanzienlijke investeringen in KI-onderzoek onderstrepen een vooruitstrevende benadering. Het belicht het belang van proactieve governance bij het omarmen van digitale transformatie en KI om de openbare dienstverlening te verbeteren, overheidsoperaties te stroomlijnen en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

    Evenzo kan de inzet van generatieve KI een visionaire stap zijn voor de Nederlandse overheid. Door gebruik te maken van KI, is het mogelijk om administratieve processen aanzienlijk te stroomlijnen, waardoor de behoefte aan een groot administratief apparaat potentieel verminderd kan worden. Dit, in combinatie met een gerichte focus op digitalisering en KI op overheidsniveau, kan de weg effenen voor efficiënter, gebruikersgericht en toekomstbestendig openbaar bestuur in Nederland.

    Het Noorse model van het oprichten van een specifiek ministerie voor digitalisering en het omarmen van KI-onderzoek met aanzienlijke financiering kan inderdaad een robuust raamwerk bieden dat de Nederlandse overheid zou kunnen overwegen na te volgen om digitale transformatie te stimuleren en de openbare dienstverlening te verbeteren.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren