Digitalisering en democratie
Nieuws

Overheid investeert extra miljoenen in openbare bibliotheken.

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil dat elke gemeente een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening heeft. Gaten in het fysieke bibliotheeknetwerk moeten worden gedicht en online bibliotheken uitgebreid. Gemeenten moeten er voor zorgen dat de toegang tot bibliotheken in de toekomst is gewaarborgd.

Bibliotheek Amsterdam. | Beeld: Shutterstock

Vanaf volgend jaar is er bijna 30 miljoen euro beschikbaar voor het onderhouden van Nederlandse bibliotheken en dat loopt op ‘tot een structureel bedrag van 58,7 miljoen euro vanaf 2025’. Het grootste gedeelte van dit bedrag gaat naar het ondersteunen van het fysieke bibliotheeknetwerk; het aantal fysieke bibliotheken. In de afgelopen tien jaar is het aantal bibliotheken gedaald van 843 naar 744 locaties. Hierdoor zouden ze niet meer voor iedereen binnen een redelijke afstand bereikbaar zijn.

Online bibliotheek

De ontwikkeling van online bibliotheken is in de afgelopen periode een grote vlucht genomen, mede door corona. Staatssecretaris Uslu wil deze functie versterken. Daarvoor is een innovatieve landelijke infrastructuur nodig, waaraan zij samen met de Koninklijke Bibliotheek en andere partners gaat werken. Hier is jaarlijks 5 miljoen euro voor beschikbaar, en in 2023 en 2024 nog een extra bedrag van 8 miljoen euro.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren