Digitale weerbaarheid
Nieuws

Overheid neemt maatregelen om routering veiliger te maken

Met de RPKI-standaard draagt de overheid bij aan de betrouwbaarheid van internetconnectiviteit. | Beeld: Shutterstock

Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) heeft eind maart besloten voor het einde van 2024 RPKI (Resource Public Key Infrastructure) tot een verplichte standaard te maken. RPKI is een open standaard waarmee routes die internetverkeer aflegt beter worden beveiligd

Met de RPKI-standaard draagt de overheid bij aan de betrouwbaarheid van internetconnectiviteit. | Beeld: Shutterstock

“De overheid spreekt met deze afspraak een duidelijke ambitie uit om bij te dragen aan de betrouwbaarheid van internetconnectiviteit”, aldus Benno Overeinder, directeur NLnet Labs en lid van Forum Standaardisatie. “Het implementeren van deze eerste RPKI-gebaseerde maatregelen zal bijdragen aan de beschikbaarheid van de digitale overheid. Het legt ook een stevige basis voor toekomstige adoptie van moderne internetstandaarden, waar mijn organisatie dagelijks aan werkt.”

Overheidsorganisaties zijn al enkele jaren verplicht om de RPKI-standaard te eisen bij de aanschaf van nieuwe ICT-systemen en -diensten. In 2024 moeten alle bestaande overheidssystemen RKPI toepassen.

Het is sinds september 2022 mogelijk om te testen of de site van een overheidsorganisatie al beschermd wordt met RPKI. De verplichting wordt een streefbeeldafspraak genoemd. Naast de verplichte RPKI-standaard zijn er ook streefbeeldafspraken gemaakt over HTTPS en HSTS voor websites van de overheid.

Forum Standaardisatie voerde in december 2022 een nulmeting uit. Hieruit bleek dat 77,9% van de overheidswebsites RPKI al volledig ondersteund, tegenover 75,1% van de e-maildomeinen. Uit de cijfers bleek dat vooral lokale overheden nog stappen te zetten hebben.

Meer informatie over RPKI is te lezen bij Forum Standaardisatie

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren