Digitale weerbaarheid
Nieuws

Overheidssites zijn doelwit van een hackersgroep NoName05716

Het gaat de aanvallers vooral om aandacht en is het een vergelding voor de Nederlandse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland. | Beeld: Shutterstock

Een groot aantal banken, openbaar vervoerbedrijven en overheidssites zijn doelwit van een hackersgroep genaamd NoName05716. Het NCSC bevestigt de aanvallen en het opeisen door de verantwoordelijken. De aanvallen zijn bedoeld om aandacht te vragen, de gevolgen zijn vaak “beperkt en symbolisch”, zegt NCSC.

Dinsdagmiddag was onder meer de website van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) en ook die van de bank CACEIS. De afgelopen dagen waren de websites van luchthaven Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven OV-NL ook niet bereikbaar en waren er aanvallen op de Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen.

Weinig effect

Niet in alle gevallen is bevestigd dat het gaat om DDoS-aanvallen. Volgens NCSC krijgen de aanvallers geen vertrouwelijke informatie in handen. Het gaat de aanvallers vooral om aandacht en is het een vergelding voor de Nederlandse steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland.

De acties hebben weinig effect op de operationele gang van zaken bij de aangevallen organisaties. Zo konden de klanten van de banken veilig blijven betalen en leverden de aanvallen op de vervoersbedrijven geen problemen op voor het vertrekken en aankomen van vliegtuigen, treinen, trams, bussen en metro’s.

Bron: ANP
Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren