Digitale weerbaarheid
Nieuws

Provincies sluiten zich aan bij Nationaal Cyber Security Centrum

Gedeputeerde Saskia Boelema, IPO-voorzitter Jaap Smit en staatssecretaris. Alexandra van Huffelen. | Beeld: IPO

Met het oog op nieuwe Europese cyberwetgeving sluiten de provincies en de Vereniging Interprovinciaal Overleg (IPO) zich in 2024 aan bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Hiermee krijgen zij toegang tot actuele dreigingsinformatie over cyberaanvallen en ondersteuning bij incidenten.

Het NCSC gaat als digitale brandweer ondersteuning bieden in de vorm van advies en coördinatie, wanneer een incident dreigt te gebeuren of tijdens en na afloop van een incident. Met de aansluiting op het CSIRT van het NCSC voldoen de provincies aan een belangrijk wettelijk vereiste uit de Europese Network and Information Security (NIS2)-richtlijn die momenteel onder coördinatie van de minister van Justitie en Veiligheid wordt omgezet in een nationale wet. Om aan deze Europese wetgeving te voldoen, moet deze samenwerking in oktober 2024 operationeel zijn.

Cyberweerbaarheid van provincies versterkt

Staatssecretaris voor Digitalisering en Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, is verheugd met het nieuws dat de provincies zich aansluiten bij het NCSC. Op 14 december bezocht zij het bestuur van de gezamenlijke provincies om haar steun uit te spreken voor dit voorgenomen besluit.

“We moeten als Rijksoverheid en medeoverheden het goede voorbeeld geven, zoals ook staat in de Nederlandse Cybersecurity Strategie. De voorgenomen samenwerking tussen het NCSC en de provincies draagt bij aan de opgave die we als overheid hebben om de veiligheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein te vergroten.”

“Met de aansluiting van de provinciale bestuurslaag op het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van het NCSC krijgen provincies directe toegang tot noodzakelijke dreigingsinformatie. Een belangrijke stap in versterking van de cyberweerbaarheid van provincies!” zegt Saskia Boelema, gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant en portefeuillehouder digitalisering namens de gezamenlijke provincies.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren