Overheid in transitie
Nieuws

Manifest maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken

Tijdens het ECP Jaarfestival 2022 van donderdag 17 november overhandigde Eppo van Nispen tot Sevenaer, coalitieambassadeur en directeur Beeld en Geluid het manifest Over Informatie Gesproken aan Lucas Lombaers, directeur van het rijksbrede programma Open Overheid. Doel is de informatierelatie tussen overheid, markt en burger te versterken.

Eppo van Nispen tot Sevenaer (links) overhandigt het manifest Over Informatie Gesproken aan Lucas Lombaers.

In dit manifestt heeft de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken de belangrijkste problemen geïdentificeerd en dragen we oplossingen aan. Deelnemende organisaties onderschrijven dit manifest en werken in overeenstemming met de uitgangspunten en doelen van de coalitie.

Netwerk

Precies een jaar eerder, tijdens het ECP Jaarfestival 2021, werd de geboorte aangekondigd van de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken. De coalitie is een initiatief van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) en iBestuur. Nu, een jaar later, is de coalitie uitgegroeid tot een breed netwerk van partijen uit de overheid, markt, burgers en wetenschap.

In het tussenliggende jaar is het kernteam van de coalitie aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de relevante trends en factoren die de informatierelatie tussen overheid en burgers nu en in de nabije toekomst beïnvloeden. Immers, het doel van de coalitie is te komen tot een gelijkwaardige informatierelatie tussen burger en overheid. Een relatie waarin burgers mede-eigenaar zijn van informatie en zodoende bijdragen aan een sterke democratie. En daar zijn acties voor nodig!

‘Op weg naar een gelijkwaardige informatierelatie tussen burger en overheid’

De weerslag van dit proces is vastgelegd in een boekje Argumentenfabriek: ‘Op weg naar een gelijkwaardige informatierelatie tussen burger en overheid’ die op zijn beurt de basis vormt voor het manifest. Beide publicaties zijn een startpunt, op weg naar die betere informatierelatie tussen burgers en overheid.

Meer weten over de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken? Lees dan het volgende nummer van iBestuur magazine dat in de derde week januari 2023 op de mat ligt.

Over de coalitie

De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken bestaat uit maatschappelijke organisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties. Ze zetten zich in voor een (digitale) samenleving waarin de burger centraal staat. Dat doen ze door te signaleren, agenderen en aan te jagen en door mensen – en dus kennis – bij elkaar te brengen en het debat op gang te brengen en te houden. De coalitie sluit aan bij de ontwikkelingen in de Europese Unie, en bouwt daarop voort. Ook in Europa zijn er initiatieven om de menselijke maat en de publieke waarde centraal te zetten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren