Digitalisering en democratie
Nieuws

Renske Leijten IT-politicus van het Jaar 2022

De lezers van AG Connect hebben Renske Leijten (SP) verkozen tot IT-politicus van het Jaar 2022. Het Tweede Kamerlid ontving ruim 80% van de 14.717 stemmen (een record!) en bleef daarmee de overige zes genomineerden ruimschoots voor. De meeste nominaties van experts ontving staatssecretaris Alexandra van Huffelen.

Renske Leijten | Beeld: AG Connect, Henriëtte Guest

Renske Leijten is al zestien jaar actief in de Tweede Kamer voor de SP. Ze wordt geroemd om haar rol in de onthulling van het Toeslagenschandaal. De 80 IT-experts die haar voor de verkiezing nomineerden, zijn onder de indruk van haar dossierkennis. Daarnaast wordt haar bijdrage aan de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken geroemd, waar ze ‘met verstand van zaken’ relevante vraagstukken heeft geagendeerd op het snijvlak van digitalisering en maatschappelijke uitdagingen. En tot slot roemen de experts de manier waarop zij Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering en ook genomineerd voor IT-politicus van het Jaar, kritisch blijft volgen.

Menselijke maat

De lezers van AG Connect noemen Leijten veelal in verband met het Toeslagenschandaal. Volgens lezers is ze onder meer eerlijk, integer, gedreven en betrokken. ‘Ze geeft heldere argumenten en duldt geen onzin.’ Er is veel waardering voor de heldere manier waarop Leijten communiceert over vaak lastige IT-onderwerpen. Ze is scherp in het debat, heeft uitstekende dossierkennis en bijt zich vast in een dossier.

“Technologie moet voor mensen werken, dat beseft Renske Leijten heel goed.”

De kracht van Leijten ligt volgens Volkert Deen, Content Director van AG Connect, vooral in de manier waarop ze een kritische houding combineert met duidelijke communicatie. “Technologie moet voor mensen werken, en dat beseft Renske Leijten heel goed. Ze weet de menselijke maat steeds weer in het debat te brengen en doet dat op een manier die, ondanks het technische aspect, voor haar achterban uitstekend is te volgen.”

IT-kennis

Hoewel de IT-kennis in de politiek toeneemt, groeit ook de ergernis over gebrekkige kennis onder de achterban. Deen heeft daar een dubbel gevoel bij. “Gebrekkige kennis van IT kan soms nog gevaarlijker zijn dan géén kennis, waardoor mensen bijvoorbeeld te gemakkelijk denken dat met automatisering allerlei problemen zomaar even zijn op te lossen.”

Tegelijkertijd kun je niet van alle politici verwachten dat ze IT-experts zijn, vindt Deen. Zelfs niet van de staatssecretaris van Digitale Zaken. Van Huffelen bleek niet populair onder de kiezers, maar kreeg wel de meeste nominaties van de experts. Die vinden dat Van Huffelen opvallend goed luistert en de juiste mensen weet aan te haken om haar bij te praten over onderwerpen waarvan ze zelf beseft dat ze er wellicht nog onvoldoende van op de hoogte is. “Ze kent haar beperkingen, en dat is in de politiek, en zeker rond dit onderwerp, uitermate belangrijk,.”

Verkiezing IT-politicus van het jaar

AG Connect houdt sinds 2016 elk jaar de IT-politicus van het jaar verkiezing. Kandidaten worden genomineerd door 80 IT-experts uit de wetenschap, het onderwijs en het bedrijfsleven. Vervolgens kiezen de lezers de IT-politicus van het jaar. Dit jaar ontvingen zeven kandidaten twee of meer nominaties.
Politici die de prijs eerder hebben ontvangen zijn Lisa van Ginneken (2021), Jan Middendorp, Kees Verhoeven (2019, 2016) en Martin Wörsdörfer (2017). De award werd in 2018 niet uitgereikt wegens een gebrek aan geschikte kandidaten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren