Digitale weerbaarheid
Artikel

Rijksoverheid werkt aan crisisgame voor ransomware

De crisisgame moet op zoveel mogelijk plekken binnen de rijksoverheid gespeeld worden. | Beeld: Shutterstock

De rijksoverheid werkt aan een crisisgame waarmee leidinggevenden kunnen oefenen met ransomware-aanvallen. Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een verzamelbrief Digitalisering.

De crisisgame, die met het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy (CIP) wordt ontwikkeld, moet op zoveel mogelijk plekken binnen de rijksoverheid gespeeld worden. Het wordt gestimuleerd en er wordt ook bijgehouden hoe vaak het gespeeld wordt.

“Door het gebruik van hulpmiddelen zoals crisisgames verhogen rijksorganisaties hun weerbaarheid tegen ransomware”, zo schrijft Van Huffelen. Over de game worden in de brief verder geen details vrijgegeven.

Stappenplannen voor ransomware

De overheid probeert al langer ambtenaren en bestuurders voor te bereiden op ransomware-aanvallen. Dat gebeurt met games, maar ook met stappenplannen. Het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) publiceerde in 2022 het Incidentresponsplan Ransomware. Hiermee kunnen organisaties zich voorbereiden op een ransomware-aanval.

In het document beschrijft het NCSC de incidentresponscyclus. Die bestaat uit de stappen: voorbereiding, identificatie, inperking, eliminatie, herstel en leerpunten. Per stap beschrijft het plan welke acties organisaties kunnen ondernemen om schade te voorkomen of te beperken.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren