Personalia

Ron Roozendaal per 1 mei kwartiermaker Digitale Samenleving/pDG

Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid en CIO bij VWS, maakt per 1 mei de overstap naar het ministerie van BZK. Als kwartiermaker Digitale Samenleving/plaatsvervangend DG gaat hij uitvoering geven aan de Hoofdlijnenbrief Digitalisering die in maart naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat kondigde hij aan tijdens een bijeenkomst van Code For NL op 21 april jl.

Beeld: Lex Draijer, de Beeldredaktie

Op 19 mei a.s. debatteert de Tweede Kamer over de Hoofdlijnenbrief Digitalisering van de ministers van BZK, EZK en JenV. De komende periode werkt Ron Roozendaal aan de voorbereiding van een rijksbrede werkagenda waarin de prioriteiten voor het kabinet en de verschillende departementen worden vastgelegd. Dat wil hij op een ‘open manier’ doen. De ambitie is dit voor de zomer rond te hebben.

De CIO van VWS, bekend als het gezicht van de app CoronaMelder, stimuleerde bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een open werkwijze. “Datzelfde ga ik bij BZK doen. Ik wil open in gesprek gaan met expertgroepen en coalities, zowel online en offline.” Digitalisering is volgens Roozendaal een maatschappelijk vraagstuk, hij wil het dus ook samen doen met experts en ervaringsdeskundigen uit te praktijk handen en voeten gaan geven.

Wat hem betreft is de kernvraag: ‘In wat voor soort land willen wij wonen?’ Belangrijke thema’s die daarbij aan de orde komen zijn dan uiteraard de ontwikkeling van een digitale identiteit, geautomatiseerde besluitvorming, open source en digitale inclusie. “En ondertussen komen er een hoop Europese verordeningen op ons af. Hoe gaan we daarin het Nederlandse standpunt in herkennen? Het politieke en maatschappelijke debat moet gaan over maatschappelijke waarden in plaats van bijvoorbeeld de opvolger van DigiD. Het moet niet gaan over data delen, maar over de vraag hoe we bepaalde maatschappelijke opgaven kunnen aanpakken,” stelt hij.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren