Digitalisering en democratie
Nieuws

Staatssecretaris Van Huffelen stopt met berichten op X

Portret staatssecretaris Alexandra van Huffelen
"Sinds de overname van Twitter door Musk heerst steeds meer het idee dat het een platform is waar alles moet kunnen," zegt staatssecretaris Alexandra van Huffelen | Beeld: De Beeldredaktie

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen voor Digitalisering stopt het plaatsen van berichten op X (Twitter).  Dat heeft ze laten weten in een laatste bericht op het sociale medium Voortaan plaatst ze alleen nog berichten op LinkedIn en Mastodon.

Het is een persoonlijke keuze, geeft ze aan. Het is dus geen kabinetsbeleid en daarmee ook geen algemeen beleid binnen de overheid. “Sinds de overname van Twitter door Musk heerst steeds meer het idee dat het een platform is waar alles moet kunnen”, zegt Van Huffelen tegen Nu.nl. “Als je als platform echt niet aan onze regels wil voldoen, dan is het voor mij tijd om afscheid te nemen.” Ze heeft haar besluit wel vooraf aangegeven in de ministerraad.

Voortaan alleen nog LinkedIn en Mastodon

Sociale mediabedrijven moeten tegenwoordig voldoen aan Europese regelgeving. Maar X is dat helemaal niet van plan, zegt de staatssecretaris. “Sinds de overname van Twitter door Musk heerst steeds meer het idee dat het een platform is waar alles moet kunnen.”

LinkedIn en Mastodon worden nu de belangrijkste plekken waar zij online actief is. Op Mastodon maakt ze gebruik van een overheidsserver die werkt met eigen regels. Daarmee is ze niet langer overgeleverd aan de grillen van Musk. “We moeten zorgen dat alternatieven een kans krijgen en worden gestimuleerd.”

 

iBestuur op Mastodon

Ook iBestuur is sinds kort te vinden op Mastodon.
Volg ons op Mastodon

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren