Blog

Star wars

Een goede opdrachtgever heeft deskundigheid in eigen huis zodat hij weet wat hij nodig heeft en kan controleren of dat ook geleverd wordt. Of dat ook altijd het geval is? Kijk naar de BRP.

Tijdens een gemoedelijk symposium met publieke en private bestuurders rondom de uitreiking van de iBestuur Prijs voor goed opdrachtgeverschap, gistermiddag bij het ministerie van BZK, werd maar weer eens duidelijk dat een goede opdrachtgever deskundigheid in eigen huis heeft zodat hij weet wat hij nodig heeft en kan controleren of dat ook geleverd wordt. Bovendien wordt er volop gecommuniceerd met de leveranciers: in de vorm van regelmatige marktverkenningen – Rijkswaterstaat – of in een ‘open dialoog’, zoals de Belastingdienst als er onderweg hobbels opdoemen. De lucht kleurde roze boven de JuBi-torens.

Een paar honderd meter verderop, in het Tweede Kamergebouw, werden op dat zelfde moment echter de messen geslepen tijdens een debat tussen de demissionair minister en de Kamer over het stopzetten van operatie BRP. Eerder had de minister de Kamer laten weten dat er niets kon worden verhaald op alle externen die bij dit project betrokken zijn geweest. Ze waren tenslotte ingehuurd op basis van een inspanningsverplichting en niet met een afrekenbare resultaatverplichting. Maar de Kamer nam daar geen genoegen meer mee, geïnspireerd door het Nederlandse Arbitrage Instituut dat een paar dagen eerder bepaalde dat Capgemini 22,8 miljoen euro moet betalen aan SVB in een geschil over het mislukte Multiregelingen systeem. Nog nooit vertoond! The empire strikes back!

De landsadvocaat gaat nu in opdracht van de minister achter de externen aan. Maar vergeet niet: Star Wars is science fiction!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren