Digitalisering en democratie
Nieuws

Sterke toename aan ‘D’tjes en E’tjes’ op Dashboard DigiToegankelijk

Alleen status A betekent dat de overheidssite of -app voldoet aan alle wettelijke eisen voor toegankelijkheid. | Beeld: shutterstock

Het aantal ontoegankelijke overheidssites en -apps op het Dashboard DigiToegankelijk neemt toe. En de komende tijd zullen er nog veel meer sites en apps met een D- of E-status bij komen. Collega Marjolein van Trigt van Binnenlands Bestuur zocht uit hoe dit komt.

Sinds 2018 zijn overheden verplicht om een toegankelijkheidsverklaring  voor elke site en app te hebben. De ‘score’ van een app of site op het dashboard, A t/m D, is gebaseerd op het verklaringenregister. Alleen status A betekent dat de site of app voldoet aan alle wettelijke eisen voor toegankelijkheid. Status A, B en C zijn toegestaan, mits overheden jaarlijks voortgang boeken met het voldoen aan de wettelijke richtlijnen.

A = site/app volledig voldoet aan de wettelijk voorgeschreven toegankelijkheidrichtlijnen
B = de toegankelijkheid van de site/app wordt aan de hand van het onderzoek verbeterd
C =een toegankelijkheidsonderzoek voor de site/app is ingepland
D = de organisatie is zich ervan bewust dat de site/app niet voldoet en heeft nog geen actie ondernomen
E = voor deze site/app is nog geen verklaring afgegeven

Meer ‘D’tjes’ en ‘E’tjes’

Momenteel vult het dashboard zich met ‘D’tjes en ‘E’tjes’. Dat heeft volgens Leon op de Beek van het DigiToegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma (dat wordt uitgevoerd door ICTU) te maken met de termijn waarop verklaringen geldig zijn. Na 3 jaar komt een verklaring te vervallen, en als er geen maatregelen zijn getroffen, vervalt de A-status naar een D-status. De gedachte hierachter is dat websites dynamisch zijn; de kans is groot dat een site niet meer zo toegankelijk is als hij was ten tijde van het onderzoek.

Ook sites/apps met een C-status die hun aangekondigde onderzoek niet binnen een half jaar in gang gezet hebben krijgen te maken met een degradatie van hun status. “Vanaf januari zullen we nog veel meer statussen terugzetten,” voorspelt Op de Beek.

Toegankelijkheid steeds beter in beeld

De toename aan ‘D’tjes en E’tjes’ op het dashboard is wel een goede zaak voor inwoners met een beperking, zegt Op de Beek. Het laat volgens hem zien zien dat overheden zich over de toegankelijkheid van hun sites en apps buigen. “We hebben de toegankelijkheid steeds beter in beeld.”

Een toezichthoudersfunctie is ook in de maak. “Voor de toezichthouder is het dashboard straks een instrument om de stand van zaken te laten zien, en overheden erop te wijzen dat ze wettelijk verplicht zijn om een verklaring te hebben.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren