Digitale weerbaarheid
Nieuws

Toezichthouder: Tijdelijke wet Cyberoperaties controleren is niet mogelijk

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) is niet in staat om te controleren of de AIVD en de MIVD zich wel aan de nieuwe Tijdelijke wet Cyberoperaties houden. Dat meldt Follow the Money.

Per 1 juli treedt de veelbesproken wet die de geheime diensten meer bevoegdheden geeft in werking. De bedoeling is dat ze worden ingezet om Nederland beter te kunnen beschermen tegen digitale aanvallen van landen met een offensief cyberprogramma.

Om te controleren of de diensten de wet goed naleven heeft de toezichthouder CTIVD meer capaciteit nodig. Secretaris-directeur Kristel Koese verwacht bovendien niet dat dit de komende jaren verandert. Bij het toezichthouden wordt onder meer een rechtmatigheidstoets ingezet die wordt ingevoerd bij bijzonder bevoegdheden zoals kabeltappen en hacken. Wanneer de diensten niet rechtmatig te werk gaan mag de toezichthouder de operatie stilleggen.

Te weinig plek op de werkvloer

De CTIVD heeft minimaal 10 fte nodig om de nieuwe taken uit te kunnen voeren, maar de vacatures zijn niet vervuld. Bovendien heeft het inmiddels ramvolle kantoor geen ruimte om nieuwe mensen te laten werken. Thuis of op afstand werken is geen optie, vanwege het werken met staatsgeheime informatie.  “Wij kunnen het toezicht dat de ministers nu beloofd hebben gewoon niet waarmaken”, aldus Koese.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren