Digitale weerbaarheid
Nieuws

Voortaan één overheidsloket voor cybersecuritydreigingen

Het loket is ondergebracht bij het NCSC. | Beeld: Shutterstock

Nationaal Cyber Security Center (NCSC), Digital Trust Center (DTC) en het CSIRT-DSP zijn een gezamenlijk loket gestart waar dreigingen en kwetsbaarheden gemeld kunnen worden op het gebied van cybersecurity. Het loket is ondergebracht bij het NCSC en bereikbaar via cert@ncsc.nl

Het NCSC beoordeelt de kwaliteit van de melding en activeert het notificatieproces bij de drie organisaties. Hiervoor is een transparant en eenduidig afwegingskader opgesteld. Dit afwegingskader hanteert het principe ‘delen voor zover mogelijk is’.

Naar één cyberorganisatie

Het  Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Computer Security Incident Response Team voor digitale diensten (CSIRT-DSP) en het Digital Trust Center (DTC), beide onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moeten de komende tijd integreren naar één nationale cyberorganisatie eind 2025. Het gezamenlijk doel: Nederland digitaal veiliger maken. De organisatie gaat verder onder de naam NCSC.

Ook op andere vlakken groeit de samenwerking tussen de drie cyberorganisaties. Zo wordt bijvoorbeeld al van elkaars IT-systemen gebruik gemaakt. “In de komende maanden werken de organisaties verder aan één geïntegreerde schaalbare en robuuste waarschuwingsdienst om het bedrijfsleven in Nederland te ondersteunen bij de digitale veiligheid van hun IT-systemen”, aldus het NCSC.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren