VS gaan Artificial Intelligence Safety Institute (AISI) oprichten
In de Verenigde Staten heeft de Senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Transport vorige week ingestemd met de ‘Future of AI Innovation Act’. Dit wetsvoorstel legt de basis voor de verdere financiering van het Amerikaanse AI Safety Institute dat zich bezighoudt met een veilige inzet van grensverleggende AI-systemen. Het voorstel gaat nu door naar de voltallige senaat (de Amerikaanse Eerste Kamer) voor verdere behandeling.
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen wordt het AISI een nationaal bevoegd instituut dat voorwaarden en richtlijnen opstelt voor ‘verantwoordelijke’ en ‘veilige’ AI.
Het instituut werd eerder dit jaar al opgericht op basis van president Biden’s ‘AI Executive Order’ uit 2023. Deze ‘order’ kan overigens weer geannuleerd worden door degene die in november het Witte Huis wint. In bepaalde republikeinse kringen is ook flink wat verzet tegen het wetsvoorstel, daar wenst men geen enkele vorm van regulering van AI-innovatie. Echter uit het overleg in Senaatscommissie blijkt dat het wetsvoorstel veel steun krijgt van zowel de democraten als de republikeinen.
Vrijwilligheid
Waar Europa met onder andere de AI Act strenge regels oplegt aan de ontwikkeling en inzet van AI, lijkt men in de Verenigde Staten door middel van partnerships tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen een klimaat van ‘vrijwilligheid’ te scheppen waarin gezamenlijk gewerkt wordt aan veilige AI die ‘democratische waarden weerspiegelt en innovatie ondersteunt’.
“De Future of AI Innovation Act is van cruciaal belang voor het behouden van het Amerikaanse leiderschap in de mondiale race om AI vooruit te helpen”, stelde senator Young . “Dit wetsvoorstel zal belangrijke partnerschappen creëren tussen de overheid, de particuliere sector en de academische wereld om vrijwillige normen en best practices vast te stellen die een vruchtbare omgeving voor AI-innovatie zullen garanderen en tegelijkertijd rekening zullen houden met potentiële risico’s.”
Steun uit de techsector
Ook Amerikaanse techbedrijven ondersteunen de komst van het AI-instituut. Uiteraard willen zij nauw betrokken blijven en de nodige invloed uitoefenen op de richting en het beleid van het instituut. Het AISI zou immers wel eens in hoge mate de toekomst van het gebruik van AI kunnen bepalen. En dat heeft ook zijn effect op de rest van de wereld, waar zowel bedrijven als overheden gebruik maken van Amerikaanse technologie.
Anna Makanju, Vice President of Global Affairs van OpenAI, gaf op LinkedIn aan dat ze vierkant achter de missie van het AISI staan, evenals de andere wetsvoorstellen die door de Senaat moeten. Open AI wil dat dit instituut wereldwijd een voorloper wordt op dit gebied. Het bedrijf ondertekende ook de open brief aan senatoren, waarin steun wordt toegezegd aan het AI-instituut-in-oprichting. Andere ondertekenaars waren onder andere Amazon, IBM, Meta, Microsoft en Salesforce. Opmerkelijk is wel dat Google ontbreekt in het rijtje ondertekenaars.
Europese AI Office
De Europese tegenhanger van het Amerikaanse AI-instituut is het recentelijk opgerichte AI Office. Deze speelt een sleutelrol bij de uitvoering van de AI-wet in de verschillende lidstaten. Ook ondersteunt het AI Office een ecosysteem van ontwikkelaars, aanbieders, overheden en kerninstellingen om samen de maatschappelijke en economische voordelen van AI te plukken.
Amerikaanse wetgeving in voorbereiding
Naast de ‘Future of AI Innovation Act’ behandelt de Senaat in de Verenigde Staten ook de volgende wetsvoorstellen:
- De CREATE AI Act, waarmee een ‘National Artificial Intelligence Research Resource’ opgezet wordt om innovatie te bevorderen en ervoor te zorgen dat de voordelen van AI-ontwikkelingen breed worden verspreid. Het moet AI-onderzoekers en studenten meer toegang bieden tot de complexe bronnen, gegevens en hulpmiddelen die nodig zijn om AI te ontwikkelen en innovatie te stimuleren.
- De Artificial Intelligence Public Awareness and Education Campaign Act, die moet helpen het bewustzijn te vergroten en het publieke vertrouwen in AI te vergroten. Het moet ervoor zorgen dat alle Amerikanen kunnen profiteren van de kansen die kunstmatige intelligentie biedt.
- De EPIC Act, dat voorziet in de oprichting van een stichting die met particuliere financiering en door publiek-private samenwerking de Amerikaanse technologische innovatie en het industriële concurrentievermogen kan bevorderen.
- De TAKE IT DOWN Act, die met name jonge vrouwen moet beschermen tegen schadelijke deepfakes en eisen stelt aan websites om dit soort materiaal te verwijderen.
- De Promoting United States Leadership in Standards Act, die tot doel heeft de zichtbaarheid van de Amerikaanse normen met betrekking tot opkomende technologieën te verbeteren.
Lees ook: