Data en ai
Nieuws

Europa en VS bereiden AI-overeenkomst voor

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben vrijdag 27 januari een overeenkomst aangekondigd om het gebruik van kunstmatige intelligentie te versnellen en te verbeteren om de landbouw, gezondheidszorg, noodhulp, klimaatvoorspellingen en het elektriciteitsnet te verbeteren.

Op basis van de overeenkomst kunnen overheden meer toegang krijgen tot gedetailleerde en datarijke AI-modellen. | Beeld: Shutterstock

Persbureau Reuters sprak naar aanleiding van het nakende akkoord met een ambtenaar van de Amerikaanse overheid. “De magie van de overeenkomst zit in het bouwen van gezamenlijke modellen terwijl de data blijven waar ze zijn”, aldus de ambtenaar. “De Amerikaanse data zullen de Verenigde Staten niet verlaten en dat geldt ook voor de Europese. Het model dat zal worden gebouwd praat met alle data, wat zal zorgen voor meer diverse gegevens en dus een beter model.”

Toegang tot datarijke AI-modellen

Op basis van de overeenkomst kunnen overheden meer toegang krijgen tot gedetailleerde en datarijke AI-modellen. Dat moet dan weer leiden tot efficiëntere dienstverlening. Als voorbeeld werd de energievoorziening genoemd. Zowel in de VS als Europese lande worden gegevens verzamelen over hoe elektriciteit wordt opgewekt, waar het wordt gebruikt en op welke manier de stroomverdeling kan worden aangepast om stroomuitval te vermijden. Data delen via gezamenlijke modellen betekent een verrijking van expertise.

AI-regelgeving

In december 2022 gaven de lidstaten van de Europese Unie groen licht gegeven voor een compromistekst als uitgangspunt voor nieuwe AI-regelgeving. Daarmee werd een belangrijke horde genomen voor de wetgeving, die rond de lente van 2023 klaar kan zijn. Deze maanden vinden onderhandelingen met het parlement plaats.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren