Digitale weerbaarheid
Nieuws

WEF: Cybercrime groot probleem voor Nederland

Het het economisch forum van het WEF is van 15 - 19 januari in het Zwitserse Davos.

Het jaarrapport van het World Economice Forum, het ‘Global Risks Report 2024‘, schetst de grootste risico’s in kaart voor de komende jaren. Daarbij is op wereldniveau gekeken, maar worden ook individuele landen uitgelicht. Cybercrime en cyberinsecurity staan op de vijfde plaats van de grootste risico’s voor Nederland.

 

Wereldwijd staat het gevaar van extreem weer op de eerste plaats, met flinke voorsprong. Na die milieukwestie volgt meteen de technologische kwestie van AI-gegenereerde misinformatie en desinformatie. Het derde grootste risico voor de wereld is maatschappelijke en politieke polarisatie. Op vier staat de crisis van de kosten van levensonderhoud. Cyberaanvallen staan op de vijfde plaats van grootste risico’s.

Deze vijf grootste risico’s zoals nu geconstateerd door het WEF hebben onderling natuurlijk ook invloed op elkaar. Desinformatie die door inzet van AI op industriële schaalt valt te creëren, op maat te maken, te verspreiden en te verfijnen, kan bijvoorbeeld inhaken op polarisatie. En dat weer vergroten.

Risico’s voor Nederland

Risiconummer één in Nederland is volgens het WEF  jaarrapport de personeelstekorten. Op twee staat economische tegenwind, op drie energietekorten en op vier de erosie van sociale samenhang. Laatstgenoemde speelt wereldwijd ook een grote rol, mede door kunstmatige intelligentie (AI) waarmee desinformatie massaal valt te creëren en te verspreiden. Op nummer vijf volgt dan cyberonveiligheid en cybercrime.

Cyberonveiligheid groter risico volgens overheden en bedrijven

Overheidsorganisaties en bedrijven achten cyberonveiligheid een groter risico voor hun activiteiten dan andere stakeholders. Bij bedrijven en overheden staat cyberonveiligheid op de derde plaats van grote risico’s voor de komende twee jaar. Bij onderwijsinstellingen staat het op de achtste plaats en bij internationale organisaties op de negende plaats.

Opmaat naar Davos

Voor het Global Risk Report 2024 werden wereldwijd meer dan 1400 risico-experts om hun mening gevraagd. Het rapport stelt dat bijna 3 miljard mensen in economieën zoals Bangladesh, India, Indonesië, Mexico, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de komende twee jaar naar de stembus gaan. Het WEF waarschuwt dat wijdverspreid gebruik van valse informatie de geloofwaardigheid van nieuw verkozen regeringen kan ondermijnen. “Dit kan leiden tot onrust, variërend van gewelddadige protesten en haatmisdrijven tot burgerlijke confrontaties en terrorisme”, aldus het rapport.

Het WEF-rapport, met nog veel meer bevindingen, is gratis te downloaden.

Het het economisch forum van het WEF is van 15 – 19 januari in het Zwitserse Davos.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van AG Connect

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren