Digitalisering en democratie
Nieuws

Welk nieuwe kabinet helpt ons het digitale tijdperk in te stappen?

In Den Haag kennen ze Daan Rijsenbrij en Hans Timmerman ondertussen wel. Ze noemen zich IT-onderlegde burgers die politiek en overheid regelmatig van feedback en adviezen voorzien. Op dit moment bekijken ze de verkiezingsprogramma’s op digitale interesse en voorzien deze van persoonlijk commentaar. Hun voorlopige conclusie: de ideale coalitie is NSC, Volt, BBB en – indien nodig- aangevuld met de VVD.

Digitalisering is in de ogen Rijsenbrij en Timmerman een belangrijke factor in de toekomst van onze samenleving. Het is een katalysator voor een hechtere, moderne samenleving, zowel sociaal als economisch. En het verbeteren van de communicatie tussen burger en overheid kan echt niet meer zonder digitalisering. Hebben politieke partijen wel voldoende belangstelling voor digitalisering in hun verkiezingsprogramma’s?

Ze bekeken de verkiezingsprogramma’s op vijf onderdelen:

  • Opruimen verouderde software en datastructuren
  • Digitalisering
  • Technologie (waaronder AI)
  • Data / informatie
  • Security & privacy

Volt op nummer 1

De programma’s worden op volgorde van die op het stembiljet besproken: VVD, D66, PVV, CDA, GroenLinks-PvdA, Volt, BBB en NSC. In een voorlopige rangorde staat Volt met 15 op nummer 1 van de Rijsenbrij/Timmerman-lijst. Ook BBB krijgt 15 punten toebedeeld. De VVD staat met 13 punten op de derde plaats. Het verkiezingsprogramma van NSC hebben ze nog niet kunnen inzien. ‘Toch gaat zij waarschijnlijk hoog scoren omdat zij een echte ervaren digitaliseringsdeskundige hebben neergezet op een verkiesbare plaats,’ schrijven ze.

De besprekingen van de verkiezingsprogramma’s zijn te lezen op LinkedIn.

Te weinig aandacht voor opruimen verouderde infrastructuur

Wat hen tegenvalt is dat het ‘opruimen van verouderde software en verouderde datastructuren’ bij eigenlijk alle partijen ontbreekt. ‘Het kabinet komt in de toekomst steeds vaster te zitten in de IT-dwangbuis die zij zelf heeft laten ontstaan’, voorspellen Rijsenbrij en Timmerman.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren