Digitale weerbaarheid
Nieuws

Wereldwijd bewustzijn van online privacy en cybersecurity neemt af

De resultaten zijn elk jaar slechter naarmate er meer beveiligingsoplossingen zijn. | Beeld: Shutterstock

Het wereldwijde bewustzijn over online privacy en cybersecurity neemt af. Dat blijkt uit de  jaarlijkse National Privacy Test (NPT) van cybersecuritybedrijf NordVPN. Nederlanders staan wereldwijd op de 4e plaats wat betreft kennis over cybersecurity en online privacy.

Marijus Briedis, CTO bij NordVPN, wijdt de afname van het bewustzijn op het gebied van online privacy en cybersecurity  aan de toenemende complexiteit van online bedreigingen “Het lijkt tegenstrijdig,”  zegt hij, “maar de resultaten zijn elk jaar slechter naarmate er meer beveiligingsoplossingen zijn. Het verhogen van het bewustzijn over de potentiële risico’s en het voorlichten van gebruikers over best practices moet onze prioriteit zijn.”

Wereldwijde conclusies

  • Mensen tussen de 30-54 jaar hebben de beste vaardigheden op het gebied van cybersecurity.
  • Afgezien van de IT-sector, behaalden deelnemers uit de financiële sector en de overheidssector iets hogere NPT-scores dan anderen.
  • Mensen onderschatten nog steeds het belang van het lezen van servicevoorwaarden. Deze factor verbetert echter sneller dan andere factoren.

Nederland op de 4e plaats

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders goed met verdachte aanbiedingen van streamingdiensten omgaan (96%) en sterke wachtwoorden kunnen maken (94%). Ze weten ook welke gevoelige gegevens ze beter niet op social media kunnen delen en wat de risico’s zijn van het opslaan van creditcardgegevens in hun browser (beide 90%).

Slechts 2% van de Nederlanders is echter op de hoogte van online tools die digitale privacy beschermen en slechts 13% weet welke gegevens internetaanbieders verzamelen als onderdeel van de metadata. Daarnaast weet slechts 17% hoe ze hun wifi-thuisnetwerk moeten beveiligen. 1% is een ‘cyberwandelaar’, zij weten nauwelijks iets over online privacy en cybersecurity.

Fransen scoren laag op privacybewustzijn

Wat andere Europese landen betreft, heeft Frankrijk de op twee na laagste score voor privacybewustzijn en een van de laagste scores voor dagelijks digitaal leven. De totale NPT-score van Frankrijk is 59% vergeleken met 61% voor Nederland. Duitse deelnemers behaalden daarentegen de op een na hoogste NPT-score (63%) en delen de tweede plaats met de VS. Hieraan moet worden toegevoegd dat Duitsers zich ook zeer bewust zijn van verschillende digitale privacykwesties en samen met Finland de op een na beste score voor privacybewustzijn hebben.

Top 3

  1. Polen en Singapore (64/100)
  2. Duitsland en de Verenigde Staten (63/100)
  3. Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Portugal (62/100)
De National Privacy Test is een open onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN, waaraan iedereen ter wereld kan deelnemen en zijn resultaten met die van de rest van de wereld kan vergelijken. In 2023 beantwoordden 26.174 respondenten uit 175 landen 23 vragen die hun vaardigheden en kennis op het gebied van online privacy evalueerden. De gegevens van 2023 zijn op 19/07/2023 geanalyseerd en gepresenteerd.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren