Markt en overheid
Blog

Zonder glasvezel geen mobiele verbinding

Digitale connectiviteit en een hoogwaardige en betrouwbare digitale infrastructuur zijn belangrijke voorwaarden om digitale innovatie mogelijk te maken. | Beeld: Shutterstock

Hoe waarborgen we kwaliteit van onze digitale infrastructuur? Hoe staan we ervoor, waar liggen de uitdagingen en kansen voor verdere innovatie? Half januari presenteert de minister van Economische Zaken en Klimaat de Staat van de Digitale Infrastructuur. Beleidsarm waarschijnlijk, want tja, ze is demissionair. Het nieuwe kabinet is straks aan zet om het concreet in te vullen.

De belangen zijn groot. De economische waarde van de sector digitale infrastructuur is hoog, vertelde Jorn van Steenis van EZK tijdens het congres van iBestuur afgelopen november. In Nederland opereren een kleine 5000 bedrijven met een gezamenlijke economische waarde van bijna 16 miljard euro. Een complex ecosysteem waarbinnen men sterk van elkaar afhankelijk is om verder tot ontwikkeling te komen. Dat vraagt om een sterk netwerk en een integrale aanpak.

Digitale connectiviteit en een hoogwaardige en betrouwbare digitale infrastructuur zijn belangrijke voorwaarden om digitale innovatie mogelijk te maken. Zonder glasvezel geen mobiele verbinding, zeg ik altijd maar. Overigens gaat het niet alleen op innovatie, het gaat er ook om door digitalisering bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

Intensieve publiek-private samenwerking

De ontwikkeling en het beheer van onze digitale infrastructuur is gestoeld op intensieve publiek-private samenwerking. Daar zijn rollen en input voor nodig van ministeries, uitvoerende organisaties, provincies en steden. En natuurlijk marktpartijen om mee te helpen oplossingen te realiseren. mooi voorbeeld is het Connectivity Fieldlab North Sea waarin met Rijkswaterstaat, ministeries en marktpartijen ecosystemisch samenwerken voor het digitaliseren van de Noordzee.

Mobile World Congres

Een belangrijk moment van ontmoeting en kennisuitwisseling voor de sector is het Mobile World Congres in Barcelona (MWC Barcelona). In samenwerking met Topsector ICT, ministerie van EZK en vooruitstrevende marktpartijen is een speciaal Nederlands programma opgesteld. Dit jaar gaan we er voor de achtste keer heen met (weer) een groeiend aantal publiek en private partijen en deelnemers.

 

Interesse om mee te gaan naar het Mobile World Congres? Mail naar Mark@ecosystemservices.nl

  • Vincent Hoek | 13 januari 2024, 14:09

    Het nadeel van dat soort beurzen is dat er te vaak mensen heen gaan op ‘educatieve excursie’, die daarna vooral terug komen met gratis telefoonhoesjes en selfies met mascottes. Het zou mooi zijn als er minder focus kwam op infrastructuur en meer op het zo snel mogelijk realiseren van concrete toegevoegde waarde en nationale veiligheid. Natuurlijk vormen glasvezel en frequenties de ruggengraat voor het overbrengen van data en het mogelijk maken van digitale communicatie. Ze zijn complementair. Glasvezel biedt de backbone voor vaste netwerkverbindingen, terwijl frequenties de basis vormen voor draadloze verbindingen, waardoor een alomtegenwoordige en naadloze digitale ervaring ontstaat.
    Het zou alleen om méér moeten gaan dan infra. We hebben ook communicatiesatellieten (Starlink, OneWeb, Amazon’s Project Kuiper, Telesat Lightspeed, ViaSat, HughesNet, Eutelsat, AST & Science SpaceMobile (bedoeld voor gewone smartphones). Mobiele hotspot-technologie die mesh-networking en edge computing mogelijk maakt, is een groeiend veld, dat we keihard nodig gaan hebben om de energie Smart Grids te kunnen bouwen die we nodig hebben voor de energietransitie. (vb Nokia Airscale Wi-Fi en LTE) , Cisco HyperFlex, NetGear Orbi, Rajant Kinetic Mesh, Cradlepoint (5G/LTE)
    We zouden ons juist moeten richten op het combineren van de data over al die modaliteiten, met Infrastructure-as-Code projecten. Stel dat het Connectivity Fieldlab North Sea de gehele Noordzee zou zien als één virtuele Data Space en als één extra Veiligheidsregio, dan zou de overheid minder gericht hoeven te zijn op de fysieke componenten en meer op de organisatie van data, de toegankelijkheid en het gebruik ervan. Met een vergrijzende beroepsbevolking is dat efficienter, goedkoper, minder foutgevoelig, schaalbaarder, herbruikbaarder en meer compliant dan het alternatief, wat consistentie en kwaliteit waarborgt en de tijd voor het opzetten van nieuwe omgevingen vermindert

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren