Markt en overheid
Congres

De staat van de digitale infrastructuur

De digitale infrastructuur vormt een sterk samenhangend ecosysteem dat een integrale aanpak vereist. | Beeld: Shutterstock

Op het Congres Digitale Infrastructuur was het uiteraard preken voor eigen parochie met de mededeling dat de digitale infrastructuur essentieel is voor ons dagelijks leven en voor ons huidige en toekomstige verdienvermogen. Het is echter ook het uitgangspunt voor een rapport over de staat van de digitale infrastructuur, dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in januari 2024 verwacht te publiceren.

Projectleider Jorn van Steenis zette in een korte presentatie de structuur van het document uiteen. Dat gaat niet alleen antwoord geven op de vraag ‘wat is de digitale infrastructuur?’, maar laat ook zien welke maatschappelijke thema’s eraan verbonden zijn, en wat het beleid daar nu op. Ook zullen er aandachtspunten zijn voor de toekomst.

In het te publiceren document vraagt EZK zichzelf af wat zij als beleidsverantwoordelijk ministerie moet doen om een weerbare en hoogwaardige digitale infrastructuur te waarborgen. Van Steenis: “De digitale infrastructuur vormt een sterk samenhangend ecosysteem dat een integrale aanpak vereist, van de telecomnetwerken tot en met de cloud.” Met het document legt EZK “de bal op de stip”.

Met gebruik van verschillende methoden kwam Ecorys op 3.853 bedrijven in de sector in Nederland, met een gezamenlijke economische waarde van € 15,8 miljard.

Een belangrijk inzicht dat Van Steenis nu al kon delen is dat de digitale infrastructuur in beweging is. Netwerkvirtualisatie, de beweging naar de cloud, software-as-a-service, open RAN  (open radiotoegangsnetwerk), en natuurlijk AI. Allemaal ontwikkelingen die kansen bieden voor innovatie. Onderzoeks- en adviesbureau Ecorys heeft een aantal onderzoeken uitgevoerd in opdracht van EZK, onder andere naar de economische waarde van de sector digitale infrastructuur. Met gebruik van verschillende methoden kwam Ecorys op 3.853 bedrijven in de sector in Nederland, met een gezamenlijke economische waarde van € 15,8 miljard. De directe werkgelegenheid is berekend op 96.000 fte.

Het volledige onderzoek, de gebruikte methodes en de cijfers komen in januari beschikbaar.

 

Congres Digitale Infrastructuur

iBestuur organiseerde op 23 november 2023 de tweede editie van het congres Digitale Infrastructuur. Jorn van Steenis, projectleider bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vertelde over de voorbereiding van de Staat van de Digitale Infrastructuur, die EZK in januari 2024 verwacht te publiceren. Dit artikel is een korte weergave van zijn bijdrage.

Lees HIER meer artikelen naar aanleiding van het congres

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren