door: Willem Pieterson, 12 december 2019
Onderzoek doen naar overheidsdienstverlening is één, maar belangrijk is ook om het gebruikte model te toetsen.
Willem Pieterson is onder meer verbonden aan het Center for eGovernment Studies en blogt sinds augustus 2016 voor iBestuur.
“Wij, de burgers, zijn de samenleving en de samenleving functioneert alleen wanneer iedereen zijn of haar bijdrage daaraan levert. De één vindt belasting betalen al genoeg en de ander doet erg veel aan vrijwilligerswerk. Als ik een bijdrage kan leveren door mee te denken en mijn kennis en ervaringen ten aanzien van de e-overheid met de wereld te delen, is dat het minste dat ik kan doen. Al speelt ook wel mee, moet ik eerlijk toegeven, dat kritisch zijn op de overheid een zeer aangename uitlaatklep is voor mijn (persoonlijke) frustraties met deze overheid.”
Alle blogs van Willem Pieterson
door: Willem Pieterson, 12 december 2019
Onderzoek doen naar overheidsdienstverlening is één, maar belangrijk is ook om het gebruikte model te toetsen.
door: Willem Pieterson, 4 november 2019
Hoe denken burgers en bedrijven in 2019 over de dienstverlening van de overheid? Onderzoek heeft veel duidelijk gemaakt.
door: Willem Pieterson, 16 mei 2019
Hoe denken burgers over de digitale dienstverlening van hun gemeente? Dat kom je te weten door hen te bevragen.
door: Willem Pieterson, 21 februari 2019
Toegankelijkheid tot dienstverlening is belangrijk, maar toegankelijkheid van informatie is óók belangrijk.
door: Willem Pieterson, 3 december 2018
Organisatieveranderingen lopen vaak stuk op een top-down benadering. Datzelfde geldt ook voor de bottom-up aanpak. Maar wat nu als je beide aanpakken bij elkaar laat komen?
door: Willem Pieterson, 5 november 2018
Als we de overheid, in brede én diepe zin, echt toegankelijk willen maken is een aanpak, analoog aan die van het Verenigd Koninkrijk nodig. Nu maar hopen dat Mark meeleest.
door: Willem Pieterson, 27 augustus 2018
Er is zeker potentie voor het gebruik van apps binnen gemeenteland, maar dan moeten die apps wel relevant zijn. Tot op heden is het vaak niet meer dan een aardige gimmick.
door: Willem Pieterson, 31 mei 2018
Als het gaat over digitale dienstverlening mogen we graag klagen over de Nederlandse situatie en wijzen naar best practices in landen die het ‘beter’ doen. Maar is dat wel terecht?
door: Willem Pieterson, 8 mei 2018
Digitaliseren lijkt simpel, maar er kan veel fout gaan. Zoals het niet benutten van het juiste talent, gebrek aan leiderschap of de aanwezigheid van eilandjes in de organisatie.
door: Willem Pieterson, 1 mei 2018
Heb een visie, denk vanuit de klant en betrek medewerkers bij het vormgeven van beleid. Het klinkt simpel, maar voor veel organisaties is simpel nog te moeilijk. De eerste van tien tips.
door: Willem Pieterson, 8 maart 2018
Onder druk van de technologie moeten overheden veranderen. Die kunnen technologie zien als een bedreiging, maar zij kunnen het ook zien als een kans op vernieuwing.
door: Willem Pieterson, 18 december 2017
‘Stop met het opschrijven van vage dienstverleningsambities’. Burgers hebben er veel meer aan als we reële doelen opstellen en continue meten of die doelen ook bereikt worden.
door: Willem Pieterson, 20 maart 2017
Er wordt volop nagedacht over de wijze van organiseren binnen de overheid. Maar waarom zien we zo weinig alternatieven voor de huidige bureaucratie?
door: Willem Pieterson, 16 februari 2017
In het domein van de digitalisering wordt inmiddels veel samengewerkt. Maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van dat soort omgekeerde decentralisaties?
door: Willem Pieterson, 5 januari 2017
De overheid moet steeds meer data verzamelen en meten: ‘big data’. Wat is dat nou eigenlijk en moet je gaan nadenken over een datastrategie?
door: Willem Pieterson, 7 december 2016
Bij al die (e)dienstverleningsinitiatieven is er is niet zozeer sprake van dienstverlening, maar van focus op de dienstverlener. Tijd voor een visie op de langere termijn.
door: Willem Pieterson, 22 november 2016
Het baliebezoek bij de overheid daalt al enige tijd, mede door actieve digitalisering van de dienstverlening. Maar is dat eigenlijk wel een goede zaak?
door: Willem Pieterson, 14 september 2016
De mobiele wereld is volop in beweging en apps worden populairder en populairder. Maar hoe staat dat eigenlijk bij de overheid? Uit nieuwsgierigheid heb ik de proef op de som genomen en bij de 75 grootste gemeenten van Nederland gekeken of ze een app hebben en hoe vaak die app dan geïnstalleerd is (op Android).
door: Willem Pieterson, 23 augustus 2016
Wat vinden de zeven grootste politieke partijen eigenlijk van de eOverheid? Samenvattend: erg weinig. Is dat erg? Dat is niet aan mij. Is het jammer? Vind ik wel.