eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 13

 • E-commerce in de versnelling

  door: Marijke van Hees

  Marijke van Hees

  Het tempo van veranderingen in het winkelbestand en het shopgedrag is enorm gegroeid en de betrekkingen zijn door alle extra mogelijkheden complex. Ondernemers moeten op zoek naar de onmisbare skills om een goede reactie te geven op deze ontwikkelingen.

 • Anders werken, denken en doen

  Dimence bereidt zich voor op decentralisaties

  door: Frits de Jong

  iB13-Geraldine IJzerman

  In het kader van de decentralisaties hanteert niet iedere gemeente een zelfde aanpak. Laat staan dat zij softwaresystemen gebruiken die op elkaar aansluiten. En juist dat aansluiten op elkaar is straks cruciaal. Bijvoorbeeld voor Dimence, een regionale instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

 • De klant is tevreden. Wat nu?

  door: Tim Aarts

  iBestuur magazine 13-A2.0 De klant is tevreden. Wat nu?

  Na het bedrijfsleven stappen ook steeds meer gemeenten af van het meten van klanttevredenheid als indicator voor kwaliteit van de dienstverlening. Een aantal gemeenten experimenteert met de Net Promotor Score (NPS) en de Customer Effect Score (CES). Bieden deze methoden een beter alternatief?

 • De robots komen eraan!

  door: Daniëlle Jansen

  iBestuur 13-A2-De robots komen eraan

  Aan het begin van de negentiende eeuw vernielden kwade Engelse ambachtslieden weefgetouwen en spinmachines in fabrieken. Ze waren bang dat deze machines hun werk zouden overnemen. Tweehonderd jaar later is de robot de kwade genius die ons werkeloos thuis achter de geraniums laat zitten. Is er nog hoop?

 • Open Source Prothese

  door: Dirk Jan van der Wal

  iBestuur magazine 13 - Open Source Prothese

  Eerder dit jaar kwam het UMC in Utrecht uitgebreid in het nieuws met de vervanging van een schedel door een 3D-geprinte schedel. Niet iets om direct thuis te proberen. Of misschien toch wel? De e-NABLE community laat zien dat er met 3D- printtechnieken en open source deuren open gaan die anders gesloten zouden blijven.

 • Open data voor beter beleid en besparingen

  door: Petra Pronk

  iBestuur magazine - Open data voor beter beleid en besparingen

  Verkeersinformatie opvragen via Google Maps. Even Buienradar checken voor je de was ophangt. Wijkgegevens bekijken van dat droomhuis op funda. Open data zijn niet meer weg te denken. In een paar jaar tijd ontwikkelde het begrip zich van een lucratief speeltje voor app-bouwers tot een serieus instrument voor beleidsmakers. De inzet: een betere maatschappij.

 • Publiek ondernemen

  door: Peter Mom

  iBestuur 13- Swier Jan Miedema

  ICT-ondernemer Swier Jan Miedema denkt gemeenten, nadat ze 25.000 euro instapgeld hebben betaald, voor nagenoeg hetzelfde bedrag per jaar al hun ICT te kunnen leveren. Nu gaat er veel te veel gemeenschapsgeld heen, vindt hij.

 • Elias, de drank en de rechter

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  Al met al is de stap naar de rechter in een complex IT-geschil vaak niet veel meer dan een duur advocatenfeestje waarin middels een uiterst onzeker juridisch kansspel gepoogd wordt de wederpartij een financiële zwartepiet in de maag te splitsen. Dit soort feestjes levert zelden winnaars op.

 • Telecommodity

  door: Peter Mom

  iB13-Telecommodity

  Wat je met velen aanschaft, wordt goedkoper. En als dan ook nog een ander het regelt, is het helemaal aantrekkelijk. Toch zakte de aanmelding van gemeenten voor gezamenlijke inkoop van telecommunicatie na een week in. “Er is nog wat zendingswerk nodig”, zegt de projectleider.

 • Samenwerking overheid en IT-bedrijfsleven kan en moet beter

  Nederland ICT over de bevindingen van de commissie Elias

  door: Marieke Vos

  Stépan Breedveld, vice-voorzitter en portefeuillehouder ICT & Overheid van Nederland ICT

  Dat het IT-bedrijfsleven meer de kans moet krijgen om mee te denken met de overheid als het gaat om grote ICT-projecten, bepleit Nederland ICT al jaren. De branchevereniging is over het algemeen dan ook positief over de bevindingen van de commissie Elias. Een gesprek met Stépan Breedveld, vice-voorzitter en portefeuillehouder ICT & Overheid van Nederland ICT.

 • Klein LEF

  Samenwerking zorgt ervoor dat stem van kleine uitvoerders wordt gehoord

  door: Fred van der Molen

  KleinLEF directeur Nina Huygen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven

  Volgens het regeerakkoord hebben burgers en ondernemers vanaf 2017 het recht hun zaken met de overheid digitaal af te handelen. Maar ‘de overheid’, dat zijn ook zo’n honderd kleine uitvoeringsorganisaties. Een aantal van hen heeft de krachten gebundeld onder de noemer Klein LEF.

 • Boegbeeld wil ICT-deining maken

  door: Nicole van der Steen

  “ICT moet veel meer aandacht krijgen. Het onderwerp hoort in de jaarlijkse troonrede”, aldus René Penning de Vries, het Boegbeeld van een nieuw ICT-team, aangesteld door minister Kamp. Hij richt zich naar eigen zeggen op ‘de upside van de digitaliserende maatschappij’.

 • “We moeten nog meters maken”

  DG Bestuur en Koninkrijksrelaties Gert-Jan Buitendijk:

  door: Nicole van der Steen

   DG Bestuur en Koninkrijksrelaties Gert-Jan Buitendijk

  “Negentig procent van de bouw van de e-overheidsinfrastructuur is op orde. Er zijn grote slagen gemaakt. Maar de grootste opgave ligt nog voor ons”, zo signaleert Gert-Jan Buitendijk, directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties bij het ministerie van BZK.

 • “We zijn pas succesvol als ondernemers dat ook vinden”

  Mark Bressers, directeur Directie Regeldruk en ICT-beleid bij Economische Zaken:

  door: Nicole van der Steen

  Mark Bressers, directeur Directie Regeldruk en ICT-beleid bij Economische Zaken

  Een spannend eerste jaar heeft Mark Bressers achter de rug. De begin dit jaar aangestelde directeur bij Economische Zaken verwelkomde onder meer een DigiCommissaris en een nieuw ICT-team. Bressers: “ICT staat volop in de belangstelling. Dat is goed. Tegelijkertijd hebben we nog belangrijke stappen te zetten.”

 • Op weg naar Digitaal 2017

  “De één zijn recht is de ander zijn plicht”

  door: Fred van de Molen

  Op weg naar Digitaal 2017-iBestuur Congres 2015

  Nederlandse burgers en bedrijven krijgen in 2017 het recht om digitaal al hun zaken met overheden af te handelen. Hoe ver is het daarmee? De stand van zaken.