eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 13

iBestuur nummer 13
Nummer 13 van iBestuur magazine is verschenen op 12 december 2014.

Anders werken, denken en doen

Dimence bereidt zich voor op decentralisaties

door: Frits de Jong, 23 februari 2015

iB13-Geraldine IJzerman

In het kader van de decentralisaties hanteert niet iedere gemeente een zelfde aanpak. Laat staan dat zij softwaresystemen gebruiken die op elkaar aansluiten. En juist dat aansluiten op elkaar is straks cruciaal. Bijvoorbeeld voor Dimence, een regionale instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

lees meer

Boegbeeld wil ICT-deining maken

door: Nicole van der Steen, 8 januari 2015

“ICT moet veel meer aandacht krijgen. Het onderwerp hoort in de jaarlijkse troonrede”, aldus René Penning de Vries, het Boegbeeld van een nieuw ICT-team, aangesteld door minister Kamp. Hij richt zich naar eigen zeggen op ‘de upside van de digitaliserende maatschappij’.

lees meer

De klant is tevreden. Wat nu?

door: Tim Aarts, 12 februari 2015

iBestuur magazine 13-A2.0 De klant is tevreden. Wat nu?

Na het bedrijfsleven stappen ook steeds meer gemeenten af van het meten van klanttevredenheid als indicator voor kwaliteit van de dienstverlening. Een aantal gemeenten experimenteert met de Net Promotor Score (NPS) en de Customer Effect Score (CES). Bieden deze methoden een beter alternatief?

lees meer

De robots komen eraan!

door: Daniëlle Jansen, 5 februari 2015

iBestuur 13-A2-De robots komen eraan

Aan het begin van de negentiende eeuw vernielden kwade Engelse ambachtslieden weefgetouwen en spinmachines in fabrieken. Ze waren bang dat deze machines hun werk zouden overnemen. Tweehonderd jaar later is de robot de kwade genius die ons werkeloos thuis achter de geraniums laat zitten. Is er nog hoop?

lees meer

Digicommissaris Bas Eenhoorn: "Ik heb altijd leuke dingen mogen doen"

door: Bas Linders, 16 december 2014

iBestuur 13 - Bas Eenhoorn

Hij zit er pas sinds 1 augustus en zijn staf van vijftien mensen is geworven en nog maar net aan de slag. De parlementaire onderzoekscommissie ICT-projecten maakt kanttekening bij zijn kansen om zonder doorzettingsmacht een generieke digitale infrastructuur voor de e-overheid tot stand te brengen en zijn werkveld werd vorig jaar in een rapport omschreven als pupillenvoetbal zonder regie en samenhang. Welkom in de wereld van Digicommissaris Bas Eenhoorn.

lees meer

E-commerce in de versnelling

door: Marijke van Hees, 25 februari 2015

Marijke van Hees

Het tempo van veranderingen in het winkelbestand en het shopgedrag is enorm gegroeid en de betrekkingen zijn door alle extra mogelijkheden complex. Ondernemers moeten op zoek naar de onmisbare skills om een goede reactie te geven op deze ontwikkelingen.

lees meer

Elias, de drank en de rechter

door: Peter van Schelven, 22 januari 2015

Peter van Schelven

Al met al is de stap naar de rechter in een complex IT-geschil vaak niet veel meer dan een duur advocatenfeestje waarin middels een uiterst onzeker juridisch kansspel gepoogd wordt de wederpartij een financiële zwartepiet in de maag te splitsen. Dit soort feestjes levert zelden winnaars op.

lees meer

Het IT-bouwbesluit

door: Chris Verhoef, 29 december 2014

Prof. Chris Verhoef

Hoe weet je of je een wrak IT-gebouw betreedt? Dat weet je net zo min als dat je weet of je een wrak huis betreedt. Gelukkig helpt het bouwbesluit om paal en perk te stellen. Zonder een bouwbesluit verzakken panden of storten ze zelfs in. Daarom bepleit ik een generieke aanpak rond het soort vraagstukken waarmee de commissie Elias zich heeft beziggehouden. Ik noem dat maar even het IT-bouwbesluit.

lees meer

Je privacy in eigen handen

door: Sophie in 't Veld, 11 november 2014

Sophie in 't Veld

Mensen moeten zelf controle hebben over hun persoonlijke gegevens. Als het niet meer strikt noodzakelijk is, of als jij het niet meer wil, dan heb je het recht om te eisen dat die informatie wordt verwijderd van het web. Informatie die bijvoorbeeld jouw reputatie kan schaden, baankansen kan beïnvloeden of gevolgen heeft voor de veiligheid van je kinderen.

lees meer

Kijken in IRMA’s keuken naar authenticatie 2.0

door: Cyriel van Rossum, 9 december 2014

Bart Jacobs, hoogleraar cybersecurity aan de Radboud Universiteit Nijmegen

IRMA heet de nieuwe kaart die in Nijmegen is ontwikkeld als kandidaat voor opvolging van de DigiD en alle inlognamen en wachtwoorden voor contact met overheden en bedrijven.

lees meer

Klein LEF

Samenwerking zorgt ervoor dat stem van kleine uitvoerders wordt gehoord

door: Fred van der Molen, 8 januari 2015

KleinLEF directeur Nina Huygen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Volgens het regeerakkoord hebben burgers en ondernemers vanaf 2017 het recht hun zaken met de overheid digitaal af te handelen. Maar ‘de overheid’, dat zijn ook zo’n honderd kleine uitvoeringsorganisaties. Een aantal van hen heeft de krachten gebundeld onder de noemer Klein LEF.

lees meer

Op weg naar Digitaal 2017

“De één zijn recht is de ander zijn plicht”

door: Fred van de Molen, 5 januari 2015

Op weg naar Digitaal 2017-iBestuur Congres 2015

Nederlandse burgers en bedrijven krijgen in 2017 het recht om digitaal al hun zaken met overheden af te handelen. Hoe ver is het daarmee? De stand van zaken.

lees meer

Open data voor beter beleid en besparingen

door: Petra Pronk, 29 januari 2015

iBestuur magazine - Open data voor beter beleid en besparingen

Verkeersinformatie opvragen via Google Maps. Even Buienradar checken voor je de was ophangt. Wijkgegevens bekijken van dat droomhuis op funda. Open data zijn niet meer weg te denken. In een paar jaar tijd ontwikkelde het begrip zich van een lucratief speeltje voor app-bouwers tot een serieus instrument voor beleidsmakers. De inzet: een betere maatschappij.

lees meer

Open Source Prothese

door: Dirk Jan van der Wal, 5 februari 2015

iBestuur magazine 13 - Open Source Prothese

Eerder dit jaar kwam het UMC in Utrecht uitgebreid in het nieuws met de vervanging van een schedel door een 3D-geprinte schedel. Niet iets om direct thuis te proberen. Of misschien toch wel? De e-NABLE community laat zien dat er met 3D- printtechnieken en open source deuren open gaan die anders gesloten zouden blijven.

lees meer

Publiek ondernemen

door: Peter Mom, 22 januari 2015

iBestuur 13- Swier Jan Miedema

ICT-ondernemer Swier Jan Miedema denkt gemeenten, nadat ze 25.000 euro instapgeld hebben betaald, voor nagenoeg hetzelfde bedrag per jaar al hun ICT te kunnen leveren. Nu gaat er veel te veel gemeenschapsgeld heen, vindt hij.

lees meer

Samenwerking overheid en IT-bedrijfsleven kan en moet beter

Nederland ICT over de bevindingen van de commissie Elias

door: Marieke Vos, 8 januari 2015

Stépan Breedveld, vice-voorzitter en portefeuillehouder ICT & Overheid van Nederland ICT

Dat het IT-bedrijfsleven meer de kans moet krijgen om mee te denken met de overheid als het gaat om grote ICT-projecten, bepleit Nederland ICT al jaren. De branchevereniging is over het algemeen dan ook positief over de bevindingen van de commissie Elias. Een gesprek met Stépan Breedveld, vice-voorzitter en portefeuillehouder ICT & Overheid van Nederland ICT.

lees meer

Telecommodity

door: Peter Mom, 16 januari 2015

iB13-Telecommodity

Wat je met velen aanschaft, wordt goedkoper. En als dan ook nog een ander het regelt, is het helemaal aantrekkelijk. Toch zakte de aanmelding van gemeenten voor gezamenlijke inkoop van telecommunicatie na een week in. “Er is nog wat zendingswerk nodig”, zegt de projectleider.

lees meer

Tijd voor extra privacydebat eID

door: Peter Olsthoorn, 29 december 2014

Tijd voor extra privacydebat eID

eID, de vervanging van DigiD voor identificatie bij overheidsdiensten die ook voor webwinkels zal gelden, vergt een debat van zeker een half jaar. Het project gaat technisch voort in afgeslankte vorm.

lees meer

“We moeten nog meters maken”

DG Bestuur en Koninkrijksrelaties Gert-Jan Buitendijk:

door: Nicole van der Steen, 5 januari 2015

 DG Bestuur en Koninkrijksrelaties Gert-Jan Buitendijk

“Negentig procent van de bouw van de e-overheidsinfrastructuur is op orde. Er zijn grote slagen gemaakt. Maar de grootste opgave ligt nog voor ons”, zo signaleert Gert-Jan Buitendijk, directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties bij het ministerie van BZK.

lees meer

“We zijn pas succesvol als ondernemers dat ook vinden”

Mark Bressers, directeur Directie Regeldruk en ICT-beleid bij Economische Zaken:

door: Nicole van der Steen, 5 januari 2015

Mark Bressers, directeur Directie Regeldruk en ICT-beleid bij Economische Zaken

Een spannend eerste jaar heeft Mark Bressers achter de rug. De begin dit jaar aangestelde directeur bij Economische Zaken verwelkomde onder meer een DigiCommissaris en een nieuw ICT-team. Bressers: “ICT staat volop in de belangstelling. Dat is goed. Tegelijkertijd hebben we nog belangrijke stappen te zetten.”

lees meer