
Dag koper, welkom glas!
door: Erik Bouwer, 13 oktober 2021

De tijd dat we een inbelmodem moesten gebruiken is al lang voorbij. De komende jaren neemt Nederland afscheid van de onderliggende netwerktechnologie: koperlijnen worden vervangen door glasvezel. Het verglazen van Nederland verliep tot voor kort niet zonder horten en stoten, maar het tempo zit er nu weer goed in.
Een ongemakkelijke waarheid
door: Sander Klous, 12 oktober 2021

‘Garbage in garbage out doesn’t just apply to code. It applies to documentaries as well.’ Aldus gebruiker rcnmxgzbv in een recensie op IMDb over de Netflix-documentaire Coded Bias. De documentaire is na The social dilemma de tweede in korte tijd over ‘evil tech’ en ook deze neemt het helaas niet al te nauw met de feiten. Ze krijgen dan ook ongezouten kritiek van inhoudelijke experts.
Govtech: Pionieren op onbekend techterrein
door: Pieter van den Brand, 5 oktober 2021

Het aantal Govtech-start-ups groeit gestaag. De potentie is groot, maar er zijn obstakels. Een wezenlijke hindernis is de overheid zelf, immers geen omarmer van nieuwe technologie. Maar het ijs lijkt te breken, constateert de Delftse hoogleraar Govtech Nitesh Bharosa.
‘Grote bereidheid om een enorme slag te maken’
door: Els Wiegant, 5 oktober 2021

Het vormt een kleine, maar ‘betekenisvolle’ eerste stap: sinds half april staan de agenda en de besluitenlijst van de ministerraad op de website van de Rijksoverheid. De openbaarmaking is een van de 128 maatregelen die het kabinet afkondigde om herhaling van de toeslagenaffaire te voorkomen.
Sturen of gestuurd worden met data? Het openbaar bestuur is aan zet
door: Mariëlle de Groot, 21 september 2021

De discussie over sturen met data en de legitimiteit daarvan speelt volop, en is verder aangescherpt door de coronacrisis. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) bracht met ‘Sturen of gestuurd worden’ advies uit over de rol van de overheid. Martiene Branderhorst, voorzitter van de ROB-werkgroep: “Het openbaar bestuur heeft nog een achterstand in te halen, we moeten nu voorkomen dat het uit onze handen glipt.”
Digitaal magazine: Impact van data op de beleidscyclus
door: Redactie iBestuur, 14 september 2021

Moet de klassieke beleidscyclus op de schroothoop? Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland) en Paul Strijp (provincie Noord-Holland) zorgden voor een hoop reuring. Zelden kwam er zo’n stroom reacties los. Van medestanders, tegenstanders en vooral van meedenkers. De aangezwengelde kritiek op de klassieke beleidscyclus legde de kiem voor een mogelijk nieuw bestuursmodel: de Triple Tower Canvas.
‘We moeten investeren in techsoevereiniteit’
door: Rineke van Houten, 8 september 2021

De nieuwe D66-belofte op het gebied van digitalisering is een groot voorstander van werken in korte cycli. “We moeten ons niet gek laten maken.” Een flitsgesprek met het kersverse Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken: doelbewust en overwogen. “We moet investeren in techsoevereiniteit. Als Europa moeten we op eigen benen kunnen staan.”
RVO en Blueriq werken samen in uitvoering COVID-maatregelen
8 september 2021

Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werd overvallen door de coronacrisis. Geluk bij een ongeluk: de transitie naar flexibele en multidisciplinaire IT-platforms was al in gang gezet. “Daardoor konden we snel schakelen en ondernemers te hulp schieten met financiële steun”, vertelt Johan Maas, waarnemend algemeen directeur RVO. Samen met Jan van Deenen, managing director bij Blueriq, geeft hij zijn visie op de IT-gerelateerde ontwikkelingen van voor, tijdens én na de coronacrisis.
Een leven lang leren bij de overheid
door: Karina Meerman, 6 september 2021

Samen met de Rijksoverheid start I-Partnerschap een rijksbreed kennisprogramma om meer mensen aan te trekken met een recente hbo- en wo-achtergrond in ICT. Dit biedt de Rijksoverheid toegang tot schaars talent. Bonus voor afgestudeerden die kiezen voor een baan bij de overheid: zij kunnen vanaf volgend jaar naast hun baan in deeltijd promoveren in hun vakgebied.
CIO Rijk Lourens Visser: ‘Nu is het moment om door te pakken’
door: Mariëlle de Groot, 1 september 2021

Het iBestuur Congres op 15 september a.s. is voor CIO Rijk Lourens Visser het moment om de nieuwe I-strategie van het CIO-beraad Rijk te delen. “Het gesprek over de maatschappelijke waarde van ICT levert ons veel op. Ik wil graag feedback vanuit de overheid, maar vooral ook van de markt. Stellen we de juiste prioriteiten? Is het realistisch en haalbaar?”
Machtsmiddel
door: Marens Engelhard, 31 augustus 2021

Er zijn strategieën nodig om verantwoording af te leggen over de toepassingen van geautomatiseerde besluitvorming. Archivering van opbouw, output en effect van algoritmes zal deel moeten zijn van ons archief voor de toekomst. Het archiefonderzoek van het Verwey Jonker instituut laat zien hoe waardevol het is dat we bronnen hebben waarmee we kunnen terugblikken.
Hoe haal je Brussels geld naar de organisatie?
door: Simon Trommel, 25 augustus 2021

De miljarden voor digitalisering die vanuit Brussel ook naar Nederland kunnen komen, kun je als organisatie zelf ophalen. “In de kern gaat het om het slim verknopen van je eigen digitaliseringsstrategie – als gemeente of regio bijvoorbeeld – aan nationale en Brusselse beleids- en innovatiedoelen”, zegt de Brusselse EU-belangenbehartiger Daniëlle de Boer. “Dat doe je in Brussel en in Nederland met partnerschappen en subsidieaanvragen.”
Nederland als digitale mainport
Vergezichten
door: Roel van der Heijden, 20 augustus 2021

Internetverbinding is in pakweg 25 jaar tijd net zo belangrijk geworden als elektriciteit, gas en water. Hoe ziet de wereld achter ons modem eruit en hoeveel internetverkeer kan onze digitale infrastructuur aan? Nederland vervult een belangrijke functie als knooppunt van internet exchanges, die honderden kleinere netwerken met elkaar verbinden.
Tijd voor privacy!
door: Piek Visser-Knijff, 27 juli 2021

Kloktijd is niet de tijd. Met kloktijd proberen we structuur aan te brengen. Privacy, gegevensbescherming dus eigenlijk, wordt gezien als hindernis waar ‘we geen tijd voor hebben’. Maar we moeten ons niet blindstaren op de wetgeving. Het gaat erom oog te hebben voor mensen, hun privacy en de beleving van privacy.
Technologie Kieswijzer: 30.000 burgers over de digitale toekomst
door: Rudy van Belkom, 21 juli 2021

Grote datalekken, online privacyschendingen en nieuwsmanipulatie volgen elkaar in snel tempo op. Toch staat digitalisering opvallend laag op de politieke agenda en is het vaak onduidelijk wat de visie van politieke partijen op dit onderwerp is. De Technologie Kieswijzer heeft hier verandering in gebracht. Uit de resultaten komen verrassende en politiek bruikbare inzichten.
Europese lappendeken
door: Sophie in 't Veld, 13 juli 2021

Er komt geen Europees vaccinatie certificaat. Eigen regeringsbevoegdheden worden belangrijker geacht dan de rechten van hun burgers. Als u straks plotseling toch in quarantaine moet na terugkeer van vakantie, of als u onverwacht voor het hele gezin extra dure tests moet laten doen, stuur uw klachten dan vooral door naar Den Haag.
Europese digitaliseringsstrategie, Samen op onze eigen manier
door: Karina Meerman, 12 juli 2021

Digitalisering is voor de Europese Commissie net zo’n belangrijke ontwikkeling als het klimaat en de energietransitie. Nederland doet het goed op dit gebied, maar om verder te komen moeten in Europees verband stappen worden gezet. Dat moet gaandeweg, al lerend uit en in de praktijk. Vergelijk digitalisering met autoverkeer: Europese wegen hadden niet onmiddellijk witte strepen die het verkeer in goede banen leidden.
Relatie tussen markt en overheid kan beter
door: Marieke Vos, 7 juli 2021

De samenleving is in een digitale stroomversnelling terechtgekomen en de overheid gaat daarin mee. Daarin heeft ze de markt hard nodig en vice versa. Hoe ziet die relatie tussen overheid en markt er nu uit en wat kan beter? Dat is het thema van een aparte, deels besloten track op het iBestuur Congres 2021. Founding partners van het congres Capgemini, Centric en Google vertellen alvast wat hun opvalt.
Gastheer Jan van Zanen: Digitale transitie met menselijke maat
iBC2021
door: Luna Gomis, 1 juli 2021

Den Haag is dit jaar gastgemeente van het iBestuur Congres. Jan van Zanen is verheugd dat het congres in zijn stad wordt georganiseerd. Als burgemeester én als voorzitter van de VNG deelt Van Zanen zijn kijk op de digitale overheid en wat volgens hem de digitale transitie betekent voor Den Haag.