eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 41

Nummer 41 van iBestuur magazine is verschenen op 20 januari 2022. Abonnees op iBestuur Magazine ontvangen ieder kwartaal per e-mail een link naar het online magazine. iBestuur is gratis voor voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector. U kunt hier nummer 38 digitaal bekijken. Een online abonnement kost 29 euro.

Leve de platformgedachte

door: Erik Bouwer, 22 maart 2022

Platformen veroveren de wereld. Ook voor de overheid is het interessant. “Naarmate vraagstukken complexer en meer gefragmenteerd worden, waarbij er vanuit allerlei richtingen en spelers data en informatie op je afkomen, wordt het traditionele, hiërarchische en vaak verkokerde model lastiger te gebruiken”, meent digitaal strateeg Marco Derksen. Samen met Platformexpert Martijn Arets onderzocht hij de mogelijkheden voor de provincie Zuid-Holland.

lees meer

Barbapapa

door: Sander Klous, 15 maart 2022

Sander Klous

Het klinkt zo goed: voer een digitale transformatie door. Het suggereert dat een organisatie van A naar B moet bewegen. Maar de realiteit is: er is geen B. Een zogenaamde datagedreven organisatie is geen vaste organisatievorm, het is een organisatie waarin data het ontwerpprincipe is geworden. En dat is echt iets heel anders.

lees meer

Grote vragen over de toekomst van onze digitale identiteit

door: Wouter Welling, 8 maart 2022

De Europese Commissie heeft grote plannen met het European Digital Identity Framework. Qua omvang en tijdlijn een immense verbouwing van de infrastructuur rond onze digitale identiteit. Hoe gaan we dit in Nederland verantwoord vormgeven en zijn wij daar klaar voor?

lees meer

Lokale verkiezingen: 'Waarom praat niemand over digitalisering?'

door: Karina Meerman, 10 februari 2022

Digitalisering zit verweven in ons hele leven, werken en leren. Toch zijn er nauwelijks lokale politieke partijen die er aandacht aan besteden in hun verkiezingsprogramma. Het goede nieuws is dat het tij prima gekeerd kan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Bestuurders en politici hoeven geen specialist te zijn op het onderwerp, zij moeten de goede vragen kunnen stellen.

lees meer

Zakendoen met China: landelijke richtlijnen helpen lokale overheden

door: Sjoerd Hartholt, 10 februari 2022

Waarom zou Peking invloed willen op gemeenten als pakweg Bunnik, De Wolden of Nunspeet? Laat staan heimelijk informatie willen onderscheppen? Volgens Clingendael-onderzoeker Ties Dams kunnen decentrale overheden uit andere landen een belangrijke kennispartner vormen. “Ze vormen de poort naar hoogwaardige kennisinstellingen en bedrijven.”

lees meer

Werkveld kritisch over de Omgevingswet-ICT

door: Pieter van den Brand, 3 februari 2022

De invoering van de Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet is gevoelig voor storingen en het landelijk systeem ligt er regelmatig uit voor onderhoud. Tot ergernis van overheden en leveranciers die de systemen moeten testen. Al tijdens een deskundigenoverleg in de Eerste en Tweede Kamer bleken grote verschillen tussen deze kritische geluiden en de optimistische toon in de Kamerbrieven.

lees meer

Huur eens een inbreker in

door: Karina Meerman, 3 februari 2022

De ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Financiën lieten dit jaar hun eigen ICT-systemen deskundig aanvallen door een ingehuurde partij. Deze exercitie staat bekend als Red Teaming. We spraken met Initiatiefnemer Sylvia Cammeraat, manager Concern-control Informatievoorziening en Security bij JenV en CISO Ted Blonk van Financiën.

lees meer

Is digitale techniek een stiefkindje bij wetgeving?

door: Rineke van Houten, 27 januari 2022

Vier jaar na een ongevraagd advies over wetgeving en digitalisering kwam de Afdeling advisering van de Raad van State met een vervolg: zes aanbevelingen en een nieuw toetsingskader. iBestuur sprak met staatsraden Richard van Zwol, Kathalijne Buitenweg en Ronald van den Tweel. De kennis over digitalisering dringt niet altijd door tot de werkvloer van wetgevingsjuristen en bewindslieden waarschuwen ze.

lees meer

I-strategie Rijk lanceert digitaal leiderschap

door: Pieter van den Brand, 11 januari 2022

Publiek leiderschap is een prangend thema op de Haagse departementen. De I-strategie Rijk propageert de variant ‘digitaal leiderschap’. De pSG’s/CIO’s van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken en Klimaat, Eva Heijblom en Gerdine Keijzer-Baldé, gaan zoek naar modern leiderschap.

lees meer