eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur nummer 42

Nummer 42 van iBestuur magazine is verschenen op 8 april 2022. Abonnees op iBestuur Magazine ontvangen ieder kwartaal per e-mail een link naar het online magazine. iBestuur is gratis voor voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector. U kunt hier als voorbeeld nummer 38 digitaal bekijken. Een online abonnement kost 29 euro.

Dataset als booster voor provinciaal bestuurlijk zelfvertrouwen

door: Cyriel van Rossum, 22 juni 2022

Provincies hebben in generieke zin veel knowhow in huis, omdat ze immers veel geografische digitale informatiesystemen draaien. Voor de monitoring van hun klimaatbeleid stelden ze in januari van dit jaar een gemeenschappelijke dataset vast, die hun bestuurlijke zelfvertrouwen aanzienlijk vergrootte. “We gaan in de toekomst vaker de rol van primus inter pares spelen.”

lees meer

Cybersecurity permanente uitdaging voor Rijk

31 mei 2022

De cybercrimineel rammelt 24/7 aan de ICT-poort, ook aan die van de Rijksoverheid. Digitale weerbaarheid vergt een nog intensievere samenwerking tussen ministeries en uitvoerings­organisaties. En daar wil de I-strategie Rijk op inzetten. Een interview met Emine Özyenici, CIO ministerie van Justitie en Veiligheid, Aart Jochem, CISO bij het Rijk en Maarten Jonker, CIO UWV.

lees meer

Big Tech-feestje

door: Sander Klous, 31 mei 2022

‘Brussel richt de Bazooka op Big Tech’ en ‘Grote oorlog tegen Big Tech’. De koppen in de media liegen er niet om: politici van links tot rechts willen wet- en regelgeving om de invloed van grote technologiebedrijven in te perken. ‘Het Big Tech-feest is voorbij’, zo lezen we ook. Klinkt serieus, maar klopt het ook? Laten we voorkomen dat onze compromissen onbedoeld juist leiden tot een feestje voor Big Tech.

lees meer

Parlementair tweegesprek over het temmen van Big Tech

door: Peter Lievense, 27 april 2022

In Brussel wordt de laatste hand gelegd aan twee wetten die de dominantie van Big Tech moeten intomen en die burgers en grondrechten online moeten beschermen. Een dubbelinterview over de Digital Markets Act en de Digital Services Act met Europarlementariër Kim van Sparrentak en Queeny Rajkowski van de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer.

lees meer

Digitaal activisme: bedreiging of kans?

door: Pieter Verbeek, 25 april 2022

Steeds meer Nederlanders laten hun stem horen op straat maar vooral ook online. Daarbij wordt ook wel eens gebruikgemaakt van desinformatie en online opruiing, wat kan leiden tot verstoring van de openbare orde en veiligheid. Wat kun je als overheid daartegen doen? En hoe bedreigend voor de democratie zijn die verontwaardigde online massa’s eigenlijk?

lees meer

Informatieoorlog

door: Sophie in 't Veld, 21 april 2022

Tanks en ander zwaar geschut zijn Oekraïne binnengedrongen en leggen daar hele steden in de as. In een ogenblik gingen we van oorlogsdreiging naar daadwerkelijke oorlog. De informatieoorlog begon echter al voor de invasie, gaat momenteel genadeloos door en zal ook na een eventueel vredesakkoord doorwoeden. Europa ligt in de vuurlinie van informatie en desinformatie.

lees meer

Digitale frontrunner Estland botst tegen grenzen

door: Sjoerd Hartholt, 13 april 2022

Estland is al jaren de nummer één van Europa als het gaat om digitalisering van de overheid. Jaarlijks bezoeken duizenden delegaties Tallinn om het succes met eigen ogen te bekijken. Maar ook dé digitale staat par excellence loopt tegen grenzen aan: ICT-projecten worden te duur, projecten komen stil te leggen en zelfs de nationaal adviseur digitalisering is wegbezuinigd.

lees meer

Strategische rol voor HR bij technologische innovatie

door: Els Wiegant, 6 april 2022

“Zorg als HR-afdeling dat je aan de managementtafel zit en op strategisch niveau meedenkt.” Brenda Vermeeren, universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat bij de implementatie van nieuwe technologie in de publieke sector HR een strategische rol heeft. Beleidskeuzes moeten vertaald worden naar de organisatie en haar systemen.

lees meer

Hackersclub is het rode kruis van het internet

door: Redactie iBestuur, 31 maart 2022

Met het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), een vrijwilligersorganisaties van ethische hackers, speurt Victor Gevers online naar kwetsbaarheden. “We zijn het Rode Kruis van het internet”, zegt hij. Hoe denkt Nederlandse bekendste hacker én rijksambtenaar over de manier waarop de overheid zich weert tegen cybergevaren? iBestuur interviewde de man die twee keer inlogde op Trump’s Twitteraccount.

lees meer