Partnerpagina VNG Realisatie

‘Omgevingswet maakt dat overheden wel móeten samenwerken’

door: Frits de Jong, 7 mei 2018

Omgevingswet - Utrecht

Als er één onderwerp is waar een gezamenlijke aanpak noodzaak is, dan is het wel de Omgevingswet. Al was het alleen maar vanwege de impact van de nieuwe wet, waarbij 26 wetten, 5000 artikelen, 117 algemene maatregelen van bestuur (AMvB’s) en circa 120 ministeriële regelingen samengevoegd worden tot één wet met circa 350 artikelen, 4 AMvB’s en zo’n 10 ministeriële regelingen. “Dat maakt dat overheden wel met elkaar móeten samenwerken.”

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

WaarOverheid, de ‘Buienradar’ van de gemeenteraad

Open Raadsinformatie

3 mei 2018

Open raadsinformatie

Een level playing field tussen overheid en burgers: welke gemeente heeft dat niet hoog op de wensenlijst staan? Maar dat ideaal kun je alleen bereiken als alle partijen toegang hebben tot dezelfde openbare informatie. Digitale én politieke transparantie dus.

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

‘Gemeenten bepalen zelf het succes’

Hugo Aalders, de nieuwe kapitein bij VNG Realisatie

door: Frits de Jong, 30 april 2018

hardlopen

Als het gaat om Samen Organiseren, dan is de rol van VNG Realisatie er vooral eentje van verbinden en faciliteren. “Gemeenten bepalen en maken primair zelf het succes van Samen Organiseren. Wij kunnen en willen hen daar graag in ondersteunen.”

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

Geen weg meer terug

Ook samenwerkingsverbanden plukken vruchten van gezamenlijk optrekken

door: Frits de Jong, 23 april 2018

U-bocht

Ook binnen de vele samenwerkingsverbanden die gemeenteland kent zijn ze positief verrast door zoiets als Samen Organiseren. “Het past in een trend waarbij een nieuwe generatie ambtenaren op school getraind is om meer samen te werken.”

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

'Next-best-oplossingen, die moet je niet willen’

Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur UWV

door: Frits de Jong, 17 april 2018

Fred Paling - UWV

Samen Organiseren gaat niet alleen over de samenwerking tussen gemeenten, maar ook die met andere partijen. Bijvoorbeeld met uitvoeringsorganisaties. Voor alle partijen biedt dat voordelen. “De winst, de toegevoegde waarde, zit in het gesprek en de ontmoeting tussen partijen.”

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

Fast forward naar 2050

Middle of the road is taboe

door: Quita Hendrison, 16 april 2018

Plus 1-gemeente

De toekomst voorspellen, dat is toch iets voor kermissen en obscure nachttelevisie? Zeker, maar wat als we de glazen bol vervangen door de feiten uit het verleden en de trends van vandaag? Het zijn precies deze ingrediënten waarmee toekomststrateeg en scenariodenker Jan Nekkers de gemeente van 2050 schetst.

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

Pilot gezamenlijke dienstverlening uitvoeringsorganisaties bij gemeenten: persoonlijk, in de buurt en op één plek

13 april 2018

De dienstverlening van de overheid wordt steeds digitaler. Daarnaast zien we dat uitvoeringsorganisaties steeds minder kantoren hebben. De drempel voor inwoners om hun inhoudelijk complexe of digitale ondersteuningsvraag op een kantoor te stellen is daardoor hoog. Niet elke inwoner kan even eenvoudig met deze beweging mee.

persberichten

lees meer

- - - - -

Voorbereid zijn op cyberdreigingen

door: Marieke Vos, 12 april 2018

Veiligheid

Informatieveiligheid en privacy blijven voor gemeenten belangrijke onderwerpen. Het recente Dreigingsbeeld van de IBD helpt gemeenten om de juiste maatregelen te treffen.

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

De kracht van het collectief

Gezamenlijke inkoop gemeenten loont

door: Quita Hendrison, 9 april 2018

smartphones

Het klinkt zo logisch. Als je met z’n allen wat koopt kun je afdingen op de prijs en meer eisen stellen aan de kwaliteit van de koopwaar. We weten ook dat het in gemeenteland niet altijd eenvoudig is om de handen ineen te slaan. Niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Kijk naar de ontwikkelingen rond Gemeentelijke Telecommunicatie (GT).

partnerartikelen

lees meer

- - - - -

Common Ground als hefboom voor verandering

door: Marieke Vos, 3 april 2018

Hefboom

Common Ground is een ontwerp en een veranderstrategie voor een nieuwe gemeenschappelijke gemeentelijke informatievoorziening. Deze maakt het mogelijk om de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering snel en exibel te moderniseren. “We hebben Common Ground nodig om als gemeenten te doen wat we willen doen.”

partnerartikelen

lees meer