Nieuws

Heropening platform Open raadsinformatie

Het platform Open raadsinformatie (ORI) is heropend! Raadsinformatie kan hier snel en eenvoudig door iedereen worden geraadpleegd en kan nu ook worden gebruikt door provincies en waterschappen.

‘Vooruitgang in actieve openbaarmaking’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt met het platform ORI, gemeenten in hun wettelijke verplichting overheidsinformatie actief openbaar te maken. Ingekomen stukken, vergaderstukken en verslagen (raadsinformatie) vallen in de informatiecategorieën die volgens de Wet open overheid (Woo) actief openbaar moeten worden gemaakt.

ORI haalt bij aangesloten gemeenten automatisch de raadsinformatie op uit bestaande vergadersoftware (raadsinformatiesystemen) en publiceert de documenten op een gestandaardiseerde manier. Ruim 280 gemeenten en 6 provincies zijn al aangesloten en meer dan een miljoen documenten zijn beschikbaar. De eerste waterschappen zullen op korte termijn hun documenten publiceren via ORI.

Vooruitgang in actieve openbaarmaking

De VNG heeft samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) gezorgd voor een heropening van het platform ORI, dat eind december 2022 uit de lucht ging en nu weer live is. Het blijft online totdat PLOOI in staat is de raadpleegfuncties over te nemen. Hier staat maximaal drie jaar voor.

Arne Otte, programmamanager PLOOI BZK zegt: “De heropening van platform ORI is een mooie mijlpaal. We zien dit als een opmaat naar de verdere implementatie van de Wet open overheid. Samen boeken we echt vooruitgang met actieve openbaarmaking.”

Tino de Velde, manager bij VNG Realisatie zegt hierover: “Wij zijn erg blij dat dit platform weer beschikbaar is. Zo krijgt iedereen laagdrempelig toegang tot raadsinformatie en versterken we de lokale democratie en de transparantie van het gemeentebestuur.”

Aansluiten op ORI

De VNG onderzoekt of ORI ook door gemeenschappelijke regelingen gebruikt kan worden. Decentrale overheden die willen aansluiten kunnen zich opgeven via het aanmeldformulier: VNG Realisatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren