zoeken binnen de website

Netcompany levert Deense coronapaspoort app

22 maart 2021

Het Deense Agentschap voor Digitalisering en de Deense autoriteit voor gezondheidsgegevens hebben de Deense IT-dienstverlener Netcompany, dat ook een vestiging heeft in Delft, gekozen als leverancier voor de ontwikkeling en levering van de Deense corona-paspoort-app, die zal bijdragen aan de heropening van de samenleving in Denemarken in mei.

lees meer

AP: Aantal privacyklachten blijft zorgwekkend hoog

12 maart 2021

Na een explosieve groei in 2019 blijft het aantal privacyklachten in 2020 op hetzelfde zorgelijk hoge niveau. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving in 2020 maar liefst 25.590 klachten over de mogelijke misstanden met persoonsgegevens.

lees meer

NAM getroffen door groot datalek, 19.000 persoonsgegevens gestolen

10 maart 2021

(ANP) De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is getroffen door een groot datalek, meldt de NAM. Daardoor zijn persoons- en adresgegevens van de schadeafhandeling rond de aardbevingen in Groningen van ongeveer 19.000 personen gelekt. In totaal zijn er van 120 mensen privacygevoelige gegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers of bankgegevens gelekt.

lees meer

Nationale ombudsman start online community professionals ‘De Raadbaak’

8 maart 2021

De Nationale ombudsman lanceert vandaag een nieuw platform, speciaal voor professionals: de Raadbaak. Op dit online platform delen professionals van verschillende organisaties kennis met elkaar en de Nationale ombudsman, worden praktische vragen beantwoord en knelpunten gesignaleerd. Met als doel om burgers die in de knel zijn gekomen sneller en nog effectiever te kunnen ondersteunen.

lees meer

NLdigital: Partijprogramma’s missen visie op rol overheid bij digitalisering

4 maart 2021

Wat mogen we op digitaal vlak van een nieuw kabinet verwachten? Wat zeggen de politieke partijen in hun programma’s over digitalisering? NLdigital legde de programma’s van de negen grootste partijen langs de meetlat. Conclusie: het ontbreekt vooral nog aan visie op de rol van de overheid zelf.

lees meer

Digital Twin dashboard geeft inzicht in maatschappelijke opgaven Den Haag

3 maart 2021

De gemeente Den Haag ontwikkelt aan de kust van Scheveningen een Living Lab om nieuwe technologische oplossingen voor maatschappelijke, economische en sociale opgaven te testen. Een van deze technologische oplossingen is een online Digital Twin dashboard waarin (live) data wordt gevisualiseerd en kan worden geanalyseerd. Als eerste stap wordt gekeken naar voetgangersdata en fietsdata om, onder andere, te ondersteunen bij de beheersing van de piekdrukte.

lees meer

Privacy First roept Tweede Kamer op tot verwerping avondklok

18 februari 2021

Het vonnis van de rechtbank Den Haag is in lijn met het eerdere standpunt van Stichting Privacy First. Privacy First hoopt dat dit in hoger beroep door het Hof Den Haag zal worden bevestigd en dat het tevens zal leiden tot verwerping van de avondklok door de Eerste en Tweede Kamer.

lees meer

DUO verbetert invordering achterstallige studieschulden oud-studenten in buitenland

16 februari 2021

DUO vordert studieschulden van oud-studenten in het buitenland nu op een behoorlijke manier in door een nieuwe werkwijze. Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen signaleerde verbeterpunten tijdens zijn onderzoek naar het invorderingsbeleid van DUO en deed aanbevelingen. De ombudsman ziet zijn aanbevelingen inmiddels terug in de nieuwe werkwijze van DUO.

lees meer

Privacy brokkelt al jaren af

28 januari 2021

WatchGuard luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af. “Zij zullen uiteindelijk massaal in opstand komen”, zo waarschuwt Marc Laliberte, senior security-analist bij WatchGuard.

lees meer

Vlaardingen gaat aan de slag met een digital twin

26 januari 2021

De gemeente Vlaardingen gaat aan de slag met een digital twin. In een digitale 3d kopie van de stad is data gekoppeld om inzichten te geven in de fysieke leefomgeving. De Digital Twin gaat beleidsmakers, managers en bestuurders ondersteunen bij ontwikkelingen in de stad en het realiseren van de ambities zoals gedefinieerd in de toekomstvisie.

lees meer

Koning spreekt online over impact coronapandemie op de digitale infrastructuur

20 januari 2021

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 20 januari online gesproken met vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties die zich tijdens de coronacrisis hebben ingezet voor het digitaal faciliteren van economie en maatschappij.

lees meer

Nederland tweede van Europa in aantal gemelde datalekken sinds invoering AVG

19 januari 2021

Nederland staat met 66.527 incidenten op de tweede plek met het hoogst aantal gemelde datalekken in Europa sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in mei 2018. Alleen Duitsland deed meer officiële meldingen van datalekken (77.747).

lees meer

Rotterdamse middelbare scholen organiseren 3D Digitale Scholenmarkt

5 januari 2021

Met GoMeet, een virtueel 3D-platform voor beurzen en congressen, gaan Rotterdamse VO-scholen 10.000 leerlingen in één virtuele ruimte bij elkaar brengen op de Digitale Scholenmarkt. De bezoeker – of liever gezegd zijn/haar avatar – kan coronaproof deelnemen aan het evenement.

lees meer

RINIS ontvangt ISO 27001-certificaat

21 februari 2019

RINIS voldoet aan de strengst mogelijke eisen voor databeveiliging. De stichting, die gegevensuitwisseling in het publieke domein verzorgt, heeft aan het begin van 2019 het ISO 27001-certificaat voor informatiebeveiliging ontvangen.

lees meer

Opnieuw inzage broncode Basisregistratie Personen

25 januari 2016

In de periode 7 – 18 maart 2016 is het opnieuw mogelijk om inzage te krijgen in de broncode van de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is de tweede keer dat het programma Operatie BRP een dergelijke inzage organiseert. De voorgaande keer was in juni 2015.

lees meer