Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Artikelen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

zoeken binnen de website
praktijk
Direct goed archiveren voorkomt problemen
7 juni 2019

Archiveren. Dat doe je toch alleen maar zodat je informatie over dertig of vijftig jaar nog eens kunt raadplegen? Nee, informatie moet ook nu toegankelijk zijn. Erik Saaman, strategisch adviseur bij het Nationaal Archief, vertelt waarom archiveren juist voor de dagelijkse uitvoering van taken belangrijk is. “Niet goed archiveren kan grote gevolgen hebben. Dat moet je als overheid niet willen. Door goede archivering direct bij het ontstaan van informatie, voorkom je problemen op dat gebied.”
‘De wil is er, de stip op de horizon staat’
door: Eric Went, 23 mei 2019

Welke inspanningen zijn er nodig om een persoonlijke inkomensomgeving van de grond te krijgen en welke rol speelt het thema ‘regie op gegevens’ daarbij? Daarover gaan Bernard ter Haar en Simon Sibma in gesprek in ‘DEEL!’, een uitgave van het programma Regie op Gegevens.
Pragmatisch en risicogestuurd als vertrekpunt
Privacyaanpak Leidschendam-Voorburg anders dan anders
door: Frits de Jong, 20 mei 2019

Waar veel gemeenten als het gaat om privacy kiezen voor een vraaggestuurde ‘juridische’ aanpak, doet Leidschendam-Voorburg het anders: pragmatisch en risicogestuurd. Het betekent dat zij zich niet storten op de berg met privacyvragen, maar concrete instructies geven over wat zorgvuldig omgaan met informatie betekent voor medewerkers en prioriteren op basis van privacyrisico’s.
‘Overheden moeten trots zijn op e-factureren’
Ervaringsdeskundige gemeente Borger-Odoorn:
door: Frits de Jong, 15 mei 2019

Als ondernemer een dienst leveren aan overheden en lang wachten op je geld. Tot nu toe komt het relatief vaak voor. E-facturen moeten dat proces efficiënter, preciezer, veiliger en sneller doen laten verlopen. De Drentse gemeente Borger-Odoorn is een van de ervaringsdeskundigen.
Doordacht experimenteren met blockchain
door: Marieke Vos, 6 mei 2019

Blockchain is een veelbelovende technologie, die interessant kan zijn voor gemeenten. De VNG publiceert een handleiding over blockchain specifiek voor gemeenten, over de organisatorische, technische, juridische en bestuurlijke aspecten van deze technologie. En IJsselgemeenten ondervond dat de implementatie van een openbare blockchain totaal anders is dan gangbare ICT.
Samenwerken om privacybewustwording te kweken
Utrechtse Heuvelrug leert in AVG Escaperoom
door: Frits de Jong, 30 april 2019

Het kweken van bewustwording over privacy. Weten wat er wel en niet mag als het gaat om privacy, bijvoorbeeld in relatie tot de AVG. Er zijn meerdere manieren om bewustwording te kweken. Bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug lieten ze hun medewerkers deelnemen aan een escaperoom waarin je AVG en privacygerelateerde vraagstukken tegenkomt.
Data science maakt kwetsbare inwoners zichtbaar
door: Ellen Weber, 1 april 2019

Kwetsbare inwoners ondersteunen zodat ze niet in een sociaal isolement terechtkomen. Een mooi streven, maar hoe vinden gemeenten deze mensen? Met behulp van data science brengen GGD Hart voor Brabant, de gemeenten Uden, Brummen, Westland en Data Science Hub van VNG Realisatie in beeld waar zich welke groepen potentieel kwetsbare inwoners bevinden.
Zoeken naar nieuw evenwicht
Ruilhandel data overheid en derden vraagt om andere regels en afspraken
door: Frits de Jong, 25 maart 2019

Overheden die data gebruiken van TomTom of OpenStreetMap? We kijken er niet meer raar van op. Maar welke afspraken zijn hierover gemaakt tussen overheden en derden? Hoe zijn bijvoorbeeld de rechten op toegang tot en gebruik van data geregeld? En wat als een bedrijf failliet gaat?
'Juiste ondergrondinformatie is onmisbaar'
Dijkgraaf Patrick Poelmann (HDSR) over Basisregistratie Ondergrond:
door: Frits de Jong, 18 maart 2019

Voor waterschappen is de Basisregistratie Ondergrond (BRO), een database met gestandaardiseerde gegevens waar allerlei voorzieningen uit kunnen putten, een meer dan belangrijke bron. “Betrouwbare informatie over de ondergrond is van levensbelang voor waterschappen”, aldus Patrick Poelmann, dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Principes voor de digitale stad
door: Marieke Vos, 11 maart 2019

Een veilige en leefbare openbare ruimte: daar neemt de overheid de verantwoordelijkheid voor. Maar hoe zit het met een toegankelijke en veilige digitale openbare ruimte? Gemeenten, VNG en hun partners ontwikkelen principes voor de digitale stad.
Handreiking bereidt overheid voor op andere rol
Nederlandse API Strategie ter consultatie
door: Frits de Jong, 7 maart 2019

Tot woensdag 27 maart ligt de Nederlandse API Strategie ter consultatie, een document waarin beschreven wordt waarom je als overheid zou moeten inzetten op het gebruik van API’s. De strategie richt zich op ontwikkelaars, maar zou ook bestuurders aan het denken moeten zetten.
Equalit in kopgroep GGI-Netwerk
door: Frits de Jong, 4 maart 2019

Her en der in het land worden bijeenkomsten gehouden om het GGI-Netwerk te introduceren, een besloten netwerk dat de uitwisseling van gegevens tussen overheden gemakkelijker maakt. Als het gaat om het GGI-Netwerk, zit het ICT-samenwerkingsverband Equalit absoluut in de kopgroep.
Van vergelijken word je beter
Pilot succesratio digitale dienstverlening
door: Quita Hendrison, 28 februari 2019

Data zijn voor gemeenten dé grondstof voor besluitvorming en beleid. De eigen data kunnen vergelijken met die van andere gemeenten levert nog meer waardevolle informatie op. Niet om met elkaar te wedijveren, maar om van elkaar te leren. Waarstaatjegemeente.nl. laat op allerlei relevante thema’s zien hoe gemeenten het doen. Een van die thema’s is digitale dienstverlening.
‘Ik wil nooit meer iets anders’
Gemeente Den Haag meer dan tevreden over StembureauApp
door: Frits de Jong, 27 februari 2019

Het initiatief lag bij de gemeente Rotterdam, maar inmiddels hebben meerdere gemeenten de StembureauApp omarmd. Ook de gemeente Den Haag doet mee. Daar is de scepsis van het begin verdwenen en heeft het plaatsgemaakt voor louter lyrische geluiden.
Online dienstverlening is teamwork
door: Quita Hendrison, 26 februari 2019

Online dienstverlening wint aan belang; die realiteit is de laatste jaren steeds meer omarmd door de Nederlandse gemeenten. Digitale dienstverlening is snel, efficiënt, interactief en op maat aan te bieden aan inwoners en ondernemers. Precies wat de samenleving anno 2019 verwacht. Aan de basis van de online dienstverlening ligt een goede organisatie en inrichting van het online team.