zoeken binnen de website

weblog

De rubriek Weblog biedt plaats voor blogbijdragen van auteurs uit de publieke en private sector, dan wel van auteurs op persoonlijke titel. De redactie behoudt zich het recht voor blogbijdragen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Blogbijdragen kunt u sturen naar redactie at ibestuur.nl

Gespetter en gesputter met de AVG

door: Bart Jacobs, 19 februari 2018

Bart Jacobs

Met de komst van de AVG moeten organisaties de rechtmatigheid van ál hun verwerkingen kunnen onderbouwen. Dat is nog niet zo eenvoudig, merkte ook een Nijmeegs zwembad.

reacties: 2

lees meer

De strijd tegen nepnieuws - 1

door: Maurits Kreijveld, 16 februari 2018

Maurits Kreijveld

Nepnieuws. De roep wereldwijd om nepnieuws te bestrijden klinkt steeds luider. Maar wat is het eigenlijk, welke soorten nepnieuws zijn er en hóe moet je het bestrijden?

lees meer

Gebruiker Centraal: Natuurlijk #Hoedan?

door: Edo Plantinga, 15 februari 2018

Edo Plantinga

Een gebruiksvriendelijke overheid gaat verder dan het centraal stellen van de burger of van buiten naar binnen werken. Het vereist óók een cultuuromslag en kennisopbouw.

reacties: 2

lees meer

Out of the box

door: Dirk-Jan de Bruijn, 14 februari 2018

Tijd; ecosysteem of omgeving; geografie en grenzen. Het zijn drie parameters die houvast kunnen bieden bij de executie van een dagelijkse portie micromanagement.

lees meer

Smart contracts in het bestuursrecht

Wat eist de bestuursrechter eigenlijk van smart contracts?

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 13 februari 2018

Sandra van Heukelom

Wat eist de bestuursrechter met betrekking tot smart contracts? In ieder geval dat gemaakte keuzes, gegevens en aannames volledig, tijdig én op ‘passende wijze’ openbaar worden gemaakt.

reacties: 3

lees meer

Een KEI van een opdracht

door: Ruud Leether, 12 februari 2018

Ruud Leether

Van het project KEI schijnt nog maar 5 procent klaar te zijn. Waarom dan niet gewoon stoppen, het gezichtsverlies nemen en bezien wat op de wederpartij kan worden verhaald?

reacties: 2

lees meer

Robotrechters

door: Marc van Opijnen, 8 februari 2018

Marc van Opijnen

‘Kunnen computers rechtspreken?’ Die vraag zorgde in de jaren ’90 van de vorige eeuw voor flink wat opschudding en ook nu nog houdt het de gemoederen aardig bezig.

reacties: 2

lees meer

Bikkelen

door: Ingrid Hoogstrate, 7 februari 2018

Ingrid Hoogstrate

Gemeenten willen hun dienstverlening en bedrijfsvoering naar een hoger plan tillen. Dat is mooi, maar wat betekent dat in de praktijk en hoe zorg je eigenlijk dat het ook beklijft?

lees meer

Hengelen naar jouw data

door: Jan Willem Boissevain, 6 februari 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Mensen lokken met goedkope entreekaarten in ruil voor jouw adresgegevens en je vervolgens bestoken met ongewenste reclame. Is dat geoorloofd?

lees meer

Data-analyse en overheidstoezicht

door: Sander Klous, 5 februari 2018

Sander Klous

Data-analyse biedt een groot potentieel voor onder meer het voorspellen van gedrag. Maar een zorgvuldige aanpak is dan wel geboden, want er kan ook veel misgaan.

lees meer

Een open houding

door: Larissa Zegveld, 1 februari 2018

De burger vriendelijk behandelen, zeker in tijden van stress. Dat vraagt om een open houding, maar nog niet altijd is dat standaard. Kunnen we iets leren van vrijwilligerswerk?

lees meer

Politiek gewin

door: Rejo Zenger, 31 januari 2018

Rejo Zenger

Het was een mooie scoop. De AIVD en hun inbraak bij Russische hackers. Maar waarom moest de regering dat verhaal direct misbruiken voor politiek gewin?

lees meer

Is de blockchain alleen voor bèta's?

door: Ruud Leether, 29 januari 2018

Ruud Leether

Blockchaintechnologie roept nog tal van vragen op. Zeker voor alfa’s. Misschien helpt het om een discussie van alfa’s en bèta’s op te starten, waarbij al die vragen aan de orde komen.

reacties: 2

lees meer

Werkzame stof

door: Michiel Leenaars, 26 januari 2018

Michiel Leenaars

Onderwijsmaterialen goedkoper en beter, een dalende werkdruk op scholen, meer salaris voor docenten en een afnemend docententekort? Het kan. Hoe? Door slim handelen.

lees meer

ENSIA in progress

door: Youri Lammerts van Bueren, 25 januari 2018

Youri Lammerts van Bueren

ENSIA is misschien nog niet helemaal perfect, maar het is inmiddels wel een goed instrument om de organisatie mee te nemen in het onderwerp informatieveiligheid.

reacties: 4

lees meer