zoeken binnen de website

magazine

 • Marietje Schaake: ‘Europa wordt hier niet eens genoemd’

  1

  door: Rineke van Houten, 22 oktober 2020

  Marietje Schaake

  De privacywet AVG heeft de grote techbedrijven feitelijk machtiger gemaakt, zegt Marietje Schaake, die het Europees Parlement een jaar geleden verruilde voor Stanford University. Op het gebied van kunstmatige intelligentie doet Europa te weinig mee, constateert ze. “Europa is trots op haar regelgevingsrol, maar dat is ook een valkuil.” Een gesprek over de Amerikaanse verkiezingen en Facebook, multigetalenteerde studenten en werken in het hol van de leeuw.

weblog

 • Inhaalslag

  door: Jesse Renema | 22 oktober 2020

  Jesse Renema

  Het instellen van een vaste commissie Digitale Zaken is een flinke stap in de juiste richting, maar we zijn er nog niet.

weblog

 • Buiten de lijntjes kleuren

  door: Dirk-Jan de Bruijn | 21 oktober 2020

  Hoe moeilijk is het om buiten de lijntjes te kleuren in een systeem dat gericht is op voorspelbaarheid en maakbaarheid?

partners

 • Locatiegegevens cruciaal in digitale transformatie

  Beeld bij verhaal IMAGEM

  De overheid dwingt het af met haar digitale transformatie-agenda en de ‘toestand in de wereld’ ten tijde van corona onderschrijft het belang ervan: het digitaliseren van (werk)processen is geen luxe of frivoliteit, het is bittere noodzaak. Gebruikmaken van locatie-intelligentie is daarbij cruciaal. Want vrijwel alle processen van vooral lokale en provinciale overheden zijn direct of indirect te herleiden tot locaties, en dus zijn er locatiegegevens voor nodig. IMAGEM ontwikkelt samen met overheidsorganisaties diverse oplossingen die dat gebruik mogelijk maken of vergemakkelijken.

  door: Els Wiegant

  artikelen: 22 oktober 2020 | partnerpagina imagem


 • Meldingenmanagement in coronatijd: meer tevreden inwoners, minder kosten

  Illustratie MeldDesk bij verhaal Conxillium

  Gemeenten zien het aantal meldingen over de openbare ruimte stijgen. Dat valt te verklaren door de komst van het coronavirus, waardoor we meer oog hebben voor de kwaliteit van onze eigen leefomgeving. Wie thuis werkt, wandelt tijdens lunchtijd door zijn wijk. In plaats van uitstapjes verder weg, blijven we in de buurt. Adequaat meldingenmanagement helpt om de openbare ruimte leefbaar, schoon en veilig te houden. Bovendien kan het gemeenten aanzienlijk kosten besparen, aldus Remco Lammerse, projectmanager bij BeheerVisie en verantwoordelijk voor MeldDesk.

  artikelen: 22 oktober 2020 | partnerpagina conxillium


 • Kruisbestuiving in het klantcontact

  Illustratie bij blog TOPdesk

  Ruim tien jaar geleden ontstonden bij gemeentes de eerste klantcontactcentra (KCC). Rond dezelfde tijd trokken veel stafafdelingen, zoals ICT, Facilitaire Zaken en HR, naar elkaar toe en creëerden een single point of contact voor de eigen medewerkers: het shared service centrum (SSC). Deze twee centra hebben verschillende klanten, maar delen wel dezelfde uitdaging: direct klantcontact in goede banen leiden. Toch vindt er over dit onderwerp binnen organisaties nog maar weinig kruisbestuiving plaats tussen de KCC en de SSC. Dat is zonde, want beide centra kunnen in de praktijk veel leren van elkaar.

  door: Gökhan Tuna

  weblogs: 21 oktober 2020 | partnerpagina topdesk


podium

 • Common Ground: de digitale weg zonder routekaart

  door: Maarten Hoekstra, 20 oktober 2020

  Bergbeklimmers

  Voor welke uitdagingen zien gemeenten zich gesteld, als het gaat om Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening? En wat is de rol van het onderwijs- en kennisinstellingen daarbij? Maarten Hoekstra maakte een rondje langs Friese gemeenten en de VNG. Hij constateerde dat die onderwijs- en kennisinstellingen een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van Common Ground.

iBestuurcongres

Margreet de Graaf ‘Een goede ICT-infrastructuur is cruciaal’

door: Els Wiegant | 15 oktober 2020

De afgelopen coronamaanden zijn ‘enorme stappen’ gezet in de digitalisering van GGD’en. Tussen organisaties onderling en tussen ministeries en uitvoerders is bovendien een intensieve samenwerking ontstaan die blijvend is. Het zijn enkele conclusies die te beluisteren vielen tijdens de iBestuur-break out-sessie ‘Berichten van het coronafront – Hoe informatievoorziening zich in een wereldwijde crisis onmisbaar maakt’. Een verslag.

podium

open data Het groeiende belang van privacybeschermingsmethoden
2

door: Susan van den Braak en Mortaza S. Bargh | 15 oktober 2020

Het verbeteren van de toegang tot overheidsinformatie, transparant zijn over het handelen en verantwoording aan de samenleving afleggen, zijn belangrijke pijlers voor de Nederlandse overheid. Hier wordt concreet invulling aan gegeven door steeds meer (open) data proactief publiek beschikbaar te stellen. Bij het (breed) beschikbaar stellen van open data, speelt privacy een voorname rol. SDC-technieken en -tools kunnen dataprofessionals ondersteunen bij het beschermen van privacygevoelige gegevens.

praktijk

 • CoronaMelder-app: nieuw wapen tegen virus

  Beeld bij verhaal CoronaMelder

  Met hulpmiddelen zoals de CoronaMelder-app gaat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de verspreiding van het coronavirus tegen. Edo Plantinga is Communitymanager van de CoronaMelder-app: “Deze app helpt het aantal coronabesmettingen terug te dringen maar is geen wondermiddel.”


partners

 • Open Webconcept als motor voor Common Ground

  open webconcept

  De transitie naar Common Ground: niet voor niets ligt daar een meerjarenplan onder. Want het vraagt nogal wat van gemeenten om je informatiehuishouding op een hele andere manier in te richten. Vooral van kleine(re) gemeenten die niet altijd over voldoende expertise en middelen beschikken. Althans, dat is de gedachte. Gemeente Buren (inwonertal ruim 26.5000) laat het tegendeel zien.

  1

  door: Quita Hendrison

  artikelen: 21 oktober 2020 | partnerpagina vng realisatie


 • Wetenswaardigheden oktober 2020

  Engelbert Wijnhoven - PinkRoccade

  In deze blog vertelt Engelbert Wijnhoven, Productmanager iBurgerzaken meer over iDocumentcreatie en het platform Publiekszaken van de PinkRoccade Local Government GebruikersVereniging.

  door: Engelbert Wijnhoven

  weblogs: 20 oktober 2020 | partnerpagina pinkroccade


video

Screenshot iBestuur Thuisdebat #7 De beleidscyclus heeft afgedaan, maar wat dan?

door: Redactie | 9 oktober 2020

Binnen de overheid is de beleidscyclus (“Wie is er niet mee groot geworden?”) een bekend verschijnsel. Maar in hoeverre biedt deze vorm nog voldoende houvast in een maatschappij waar data een steeds grotere rol speelt? Moeten we niet toe naar een andere cyclus en zo ja, wat is het alternatief? Daarover ging, onder leiding van beleidsambtenaar Wouter Welling, het iBestuur Thuisdebat (#7) op donderdag 8 oktober met Paul Strijp, Karin Akkers, Jaring Hiemstra en Frans Feldberg.

nieuws

Impressie iBestuur Congres Houding van leren en proberen brengt informatiesamenleving verder

door: Marjan Arenoe | 8 oktober 2020

“Corona heeft blootgelegd wat feitelijk al aan de gang was. De digitale wereld valt steeds meer samen met de echte wereld. Het is een horizontale informatiesamenleving met een rijkdom aan samenwerkingsvormen door alle lagen van de samenleving. Corona heeft het digitale ecosysteem een boost gegeven. De aanpak van leren en proberen moeten we vasthouden.”