zoeken binnen de website

nieuws

Wet digitale overheid aangenomen in Eerste Kamer

door: Redactie iBestuur | 23 maart 2023

De Eerste Kamer heeft 21 maart jl. de Wet digitale overheid aangenomen. De Wdo treedt op 1 juli 2023 gefaseerd in werking en regelt in de eerste tranche de manier waarop bedrijven en burgers veilig bij de overheid kunnen inloggen. Burgers krijgen de mogelijkheid om naast DigiD ook gebruik te maken van andere, private inlogmiddelen.

podium

Big Tech: blinde vlek in het bestuursrecht?
1

door: Johan Wolswinkel | 22 maart 2023

Ook wanneer overheden gebruik maken van geautomatiseerde besluitvorming zijn zij gebonden aan fundamentele rechtsnormen, zoals de grondrechten en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Met Small Tech kan de overheid die afspraken wellicht maken, maar kan de overheid ook haar rug recht houden als zij met Big Tech om tafel gaat?

praktijk

 • 7 adviezen om CO2 te reduceren bij digitaal werken

  Ook de digitale wereld kampt met CO2-problemen. Alleen al één e-mail versturen schijnt 4 gram CO2 uit te stoten (exclusief bijlagen)! Ook het bewaren van onnodige e-mails, bestanden, apps, foto’s en video’s zorgt voor een berg afval. Afgelopen weekend was het Digital Clean-up Day. U Yong Hu en Arjan Blom geven adviezen voor een schone digitale werkomgeving.


weblog

 • door: Nathan Ducastel | 21 maart 2023

  Nathan Ducastel

  Een groot deel van mijn leven als burger speelt zich tegenwoordig online af. Hierbij gebruiken bedrijven, maar ook de overheid, mijn data om beslissingen te nemen. Ik zou hierin door de overheid beter begeleid willen worden. Waarom zit er bij de apps die ik via de appstore kan downloaden bijvoorbeeld geen ‘kijkwijzer’?

weblog

 • Persoonsgegevens blijvend bewaren?

  door: Afelonne Doek | 15 maart 2023

  We moeten niet meer gegevens opslaan dan nodig. Maar laten we de gegevens die we wél gebruiken niet zonder meer vernietigen. Met de AVG en strenge maatregelen rond privacy wordt uit het oog verloren dat persoonsgegevens noodzakelijk zijn voor inzicht in de ontwikkeling van de samenleving.

partners

 • Meten van kwaliteit van overheidsdienstverlening

  Mensen verwachten goede dienstverlening van de overheid. Maar hoe ver zijn overheidsinstellingen op dit vlak? En in hoeverre meten ze de kwaliteit van hun dienstverlening ook structureel? Download het trendrapport ‘De staat van de menselijke maat’

  door: Frits van Endhoven

  weblogs: 22 maart 2023 | Blueriq


 • Een succesvolle strategie voor betere burgerervaringen

  Betere focus op burgerervaringen. Dat is de drijfveer achter de digitale transformatie binnen de publieke sector. Een serieuze prioriteit in de hele EU. Alleen blijkt nu dat veel nationale, regionale en lokale overheidsorganisaties achteropraken bij die verbeterslag. Denk aan de tevredenheid van burgers en de efficiëntie van digitale diensten.

  nieuws: 22 maart 2023 | Microsoft


 • Maak gebruik van de innovaties die al wél beschikbaar zijn

  “Een organisatie die niet afwacht, maar zelf actief op missie is om innovaties te leveren binnen de overheid”. Deze omschrijving ligt diep geworteld in het DNA van ODC-Noord in Groningen. We spraken met Jaap Jansma, sinds 2017 eindverantwoordelijk voor de dienstverlening van ODC-Noord, over het doorvoeren van IT-vernieuwing en over de rol die zij hierin spelen.

  artikelen: 22 maart 2023 | Red Hat


magazine

Binnenkort in iBestuur magazine #46

door: Redactie iBestuur | 23 maart 2023

“We kunnen veel betekenen, maar de overheids-ICT niet redden”, stelt Rikky van Osch in het openingsverhaal van iBestuur magazine. We spraken uitgebreid met de nieuwe voorzitter van het Adviescollege ICT-toetsing. Verder in het magazine een analyse en interview over de Staat van de Uitvoering en een speciaal katern over digitaliseringsagenda van de provincies.

nieuws

Tijdlijn Europese wet- en regelgeving digitalisering

door: Redactie iBestuur | 22 maart 2023

De Europese digitale regeltrein dendert voort. Voor veel overheidsorganisaties is het een hele opgave op alle Europese beleidsvoorstellen over digitalisering te volgen en te vertalen naar de eigen beleidsaanpak. Het Kenniscentrum Europa Decentraal ontwikkelde een tijdlijn waarin alle wetgeving netjes op een rijtje staat.

bijeenkomsten

23 maart: Keukentafelsessie #7 over 'de andere kant van de Woo'

Je kunt als overheid alleen werken aan een doelmatige actieve openbaarmaking als je weet wat inwoners daadwerkelijk aan informatie willen hebben en hoe ze die het beste aangereikt kunnen krijgen. Wat moeten we daarvoor doen, en misschien wel laten? Praat mee met de regeringscommissaris Informatiehuishouding.

podium

Recensie: 'Doe zelf normaal' en blijf vooral zelf nadenken

door: Kees Verhoeven | 21 maart 2023

Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, maar ‘Doe zelf normaal’ van Maxim Februari stelt niet teleur. Met zijn analyse dat data en algoritmes ook de architectuur van besluitvorming en daarmee de basale werking van onze democratie veranderen, gaat hij een spade dieper dan het gros van de boeken over dit thema. Concrete oplossingen geeft hij echter niet.

partners

 • 20 april: Keukentafelsessie #8 'Nieuwe informatiewet, nut /noodzaak?'

  Een van de eerste ideeën van de regeringscommissaris Informatiehuishouding was: ‘er moet een informatiewet komen’. Op 20 april wil Arre Zuurmond aan ‘zijn keukentafel’ ingaan op wat er misgaat bij burgers en bedrijven qua informatierechten. Voor de uitzending zijn we deze keer te gast in de bibliotheek van Zutphen. Doet u online weer mee?

  1

  nieuws: 21 maart 2023 | RDDI


 • Govtech is voorbij de hype

  Wat is govtech? De korte uitleg is dat het gaat om een samentrekking van de woorden ‘government’ en ‘technology’. Maar achter die simpele uitleg schuilt een nieuw domein, een serieus domein. Het ‘tech’ deel van govtech ontwikkelt zich autonoom en snel. Startups en scale-ups komen en gaan. Maar het ‘gov’ deel kan aan kracht winnen.

  door: Frederik Peters

  artikelen: 15 maart 2023 | Capgemini


 • CBS waarborgt uptime met snellere respons bij incidenten

  Met Slack verloopt de samenwerking en de communicatie bij het CBS sneller, gemakkelijker en minder formeel, ongeacht of de medewerkers op kantoor of thuis werken. Een recente gebruikersenquête bevestigt dat Slack veel waarde toevoegt als digitaal hoofdkwartier voor het CBS.

  artikelen: 14 maart 2023 | Salesforce


personalia

Richard Vielvoije directeur Rijksorganisatie ODI bij BZK

door: Redactie iBestuur | 22 maart 2023

Richard Vielvoije is per 1 maart 2023 benoemd tot directeur Rijksorganisatie Ontwikkeling Digitalisering en Innovatie (ODI) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Rijksorganisatie ODI is een nieuw agentschap dat het Rijk gaat helpen de eigen innovatiekracht te versterken.

podium

Big Tech en recht: de start van een onderzoekscommunity
1

door: Niels Jak, Mariette Lokin en Reijer Passchier | 15 maart 2023

Hoe zorgen wij ervoor dat de democratische rechtsstaat Big Tech overleeft? Hoe kan het recht tegenwicht bieden aan de machtspositie van deze bedrijven? Met die vragen is onlangs een onderzoekscommunity van prominente Big Tech-onderzoekers opgericht. De komende weken publiceren zij hun artikelen op iBestuur.