Overheid in transitie
Nieuws

Amsterdam lanceert app voor ‘on demand’ afvalophaaldienst

Bewoners kunnen via een app aangeven wanneer hun afval klaar staat om opgehaald te worden. | beeld: Still uit video AT5

Amsterdam is een proef gestart met ‘on demand’ afval ophaaldienst in de Negen Straatjes. Bewoners kunnen via een app aangeven wanneer hun afval klaar staat om opgehaald te worden. Het systeem berekent op basis van de geplaatste aanvragen de meest optimale route voor de bakfietsrijders.

Om te voorkomen dat mensen afvalzakken op straat zetten in de smalle straatjes van Amsterdam, heeft de gemeentelijke afvalinzamelingsdienst van de gemeente besloten een pilotproject uit te voeren met gepersonaliseerde afvalinzameling, naast de reguliere afvalophaaldienst. Voor ‘de on demand’ afvalophaaldienst wordt gebruik gemaakt van bakfietsen, zgn. ‘afvalfietsen’. Met een speciale app kunnen bewoners de dienst bestellen.

Het doet een beetje denken aan de manier waarop veel andere stedelijke diensten, zoals voedsel- en pakketbezorging, werken. Bewoners kunnen in de app een afspraak maken om het afval aan de deur op te laten halen. Op basis van de afhaalverzoeken wordt de meest optimale bakfietsroute berekend.

Het lijkt misschien een dure en arbeidsintensieve manier om met huishoudelijk afval om te gaan, maar volgens stadsdeel Centrum werkt het goed. Er is nu al sprake van een daling van het aantal klachten over de ophoping van straatvuil en gescheurde zakken.

De proef loopt tot 2025. Al het opgehaalde afval wordt per elektrische boot naar de afvalverwerker in het Westelijk Havengebied vervoerd.

Eerdere proeven

Het is niet de eerste keer dat de gemeente een proef uitvoert met het ophalen van afval op afspraak. De afgelopen twee jaar werd geëxperimenteerd in de Passeerdersgrachtbuurt. De gemeente is positief over het project, maar heeft ook te maken met klachten meldde AT5 eind vorig jaar, met name als het gaat om het tijdsblok dat mensen thuis moeten zijn, in afwachting van de ophaaldienst. Bekeken wordt of het tijdsblok van 4 uur verkort kan worden naar 2 uur. In het najaar volgt hierover een eindverslag.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren