Digitalisering en democratie
Nieuws

AP: Deze 3 kwesties moeten in verkiezingsprogramma’s terugkomen

Burgers en overheden zijn steeds vaker aan Big Tech overgeleverd. | Beeld: Shutterstock

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept politieke partijen die bezig zijn met de voorbereiding van hun verkiezingsprogramma’s nadrukkelijk aandacht te besteden aan digitaliseringsvraagstukken. Drie kwesties verdienen daarbij de aandacht: de macht van ‘Big Tech’, de datahonger van de overheid en digitale veiligheid.

Digitale uitdagingen vragen om politieke aandacht en voldoende tegenmacht stelt de AP in een positionpaper. Juist in Nederland, een van de meest gedigitaliseerde landen van Europa, moet de bescherming van persoonsgegevens en digitale grondrechten hoog op de agenda staan.

 

Drie digitaliseringskwesties

 

  1. Democratische rechtsstaat onder druk door Big Tech: Persoonsgegevens zijn geld waard. Big Tech neemt steeds meer publieke diensten over en er is onvoldoende besef over de impact van deze ‘gratis’ diensten. Er is voldoende tegenmacht vanuit de politiek en de (Europese) digitale toezichthouders nodig om ervoor te zorgen dat Big Tech bedrijven zich aan de wet houden.
  2. Datahonger van de overheid: Overheden verzamelen vaak voor legitieme doelen veel gegevens. Af en toe gaat het echter stevig mis en ontstaan door deze verzamelwoede crises. De impact van deze
    geautomatiseerde processen op individuele burgers is enorm en schaadt hun vertrouwen in de overheid.
  3. Digitale veiligheid niet op orde: Door cyberincidenten belanden vaak gevoelige persoonsgegevens op straat. Goede bescherming van persoonsgegevens staat aan de basis van de digitale veiligheid van Nederland. Bij de drie grootste gemelde cyberaanvallen van 2022 ging het om de gegevens van naar schatting 900.000 burgers.

Pleidooi voor een minister voor Digitale Zaken

In het document komt de privacywaakhond ook met concrete voorstellen die politici en partijen kunnen opnemen in hun programma’s, waaronder het aanstellen van een minister voor Digitale Zaken, zoals ook acht brancheorganisaties deze week in een manifest lieten weten aan politieke partijen. ‘Deze bewindspersoon zorgt voor tegenmacht binnen het kabinet, bijvoorbeeld rond de toetsing van wetgeving aan digitale grondrechten. Bovendien speelt deze minister een belangrijke rol in het op verantwoorde wijze vormgeven van (overheidsinvesteringen in) digitalisering in Nederland.’

… en meer geld voor versterking van het privacytoezicht

De AP vraagt om meer budget. Dat draagt ook bij aan de versterking van het Europese privacytoezicht, onder andere op Big Tech, stelt de toezichthouder. Er is een structurele financiering van 100 miljoen per jaar nodig, vergelijkbaar met het budget van andere toezichthouders.

Dit jaar ontvangt het AP ‘slechts’ 35 miljoen. Ter vergelijking: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2023 een budget van 125 miljoen, de Nederlandse Arbeidsinspectie 163 miljoen, Autoriteit Consument & Markt (ACM) 79 miljoen en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) 65 miljoen.

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren