Overheid in transitie
Nieuws

Behandeling Omgevingswet in Eerste Kamer levert extra invoeringstoets op

Minister Hugo de Jonge tijdens een bezoek aan de Zuidplaspolder waar 800 nieuwe huizen worden gebouwd (2022) | Beeld: Shutterstock

Talloos waren de zorgen die de Eerste Kamer 24 oktober jl. in een debat met demissionair minister Hugo de Jonge deelde. Over gebrekkige participatie, een ‘onbegrijpelijk DSO’, niet tijdig aangepaste lokale verordeningen die daardoor straks niet meer rechtsgeldig zijn en de ontoegankelijkheid van de taal op de websites over de Omgevingswet. Veel meer dan een extra invoeringstoets kreeg de senaat niet bij de minister voor Volksgezondheid en Ruimtelijke Ordening los.

Geen uitstel

De Jonge maakte in het debat van meet af aan kenbaar dat uit oogpunt van ‘de hygiëne van het wetgevingsproces’ niet aan nieuw uitstel van de Omgevingswet valt te denken. ‘Al zouden we het willen, dan zou het niet kunnen.’ Als reactie op de vele zorgen van de Eerste kamer over de invoering van de wet stelde hij: ‘Gaat het vlekkeloos? Nee. Gaat het verantwoord: Ja.’

Wel moest De Jonge de senaat een paar toezeggingen doen over de monitoring. Er komt na een half jaar een invoeringstoets of de Omgevingswet doet wat die beoogt.

Stabiliteit DSO binnen afgesproken service levels

Volgens De Jonge blijft de stabiliteit van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) in de aanloop naar de invoering ‘ruim binnen de afgesproken service levels’. Ook de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) die voor gemeenten kunnen dienen als vervanging voor het DSO zijn volgens hem afdoende getest, met uitzondering van die inzake het projectbesluit. Wat De Jonge betreft mogen gemeenten ook langer met die TAM’s doorgaan dan de hun nu toegezegde één jaar. Maar hij vermoedt dat ze daar, vanwege het in de lucht moeten houden van twee systemen, zelf van teruggekomen.

Lees het volledige artikel bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren