Data en ai
Nieuws

Belastingdienst opnieuw onder vuur om misbruik persoonsgegevens

In het omstreden systeem RAM verzamelde de fiscus allerlei gevoelige data van burgers. | Beeld: Shutterstock

De Belastingdienst heeft op grote schaal persoonlijke gegevens verzameld over burgers, in een computersysteem opgeslagen en gebruikt bij het toezicht en fraudebestrijding, meldt het NRC. In het omstreden systeem RAM verzamelde de fiscus allerlei gevoelige data van burgers.

RAM (Risico Analyse Model) werd rond 2000 in gebruik werd genomen. Het werd gebruikt voor ‘profiling’, onder meer op grond van nationaliteit. Het keek het naar mogelijk afwijkende gedragspatronen. ‘Wie het systeem precies gebruikte, wat eruit werd gehaald en naar wie deze informatie werd gestuurd, werd niet bijgehouden. Medewerkers konden opgevraagde informatie zonder controle exporteren naar Excel-sheets en meenemen op eigen schijven of usb-sticks’, schrijft het NRC.

Extern onderzoek

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij en collega-staatssecretaris Aukje de Vries hebben besloten een extern onderzoek in te stellen naar het gebruik van RAM en de gevolgen hiervan voor burgers. Ook de mogelijke rol van RAM in het Toeslagenschandaal komt daarbij aan bod.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren