Digitalisering en democratie
Nieuws

Betrouwbaarheid informatie meest bedreigd door sociale media en politici

De grootste bedreigingen van de staat van informatie zijn volgens de wetenschappers sociale media en politici. | Beeld: shutterstock

De belangrijkste bedreiging voor betrouwbare informatie zijn sociale media en politici, constateert het Information Panel on the Information Environment (IPIE)dat  289 wetenschappers ondervroeg  over de staat van de informatie wereldwijd.

Aan het onderzoek deden 289 technologie-experts mee uit de hele wereld, allemaal met relevante publicaties in wetenschappelijke tijdschriften op hun naam. Ze beantwoordden vragen over de staat van informatie wereldwijd, bedreigingen door desinformatie en online haat en zaken die hun onderzoekswerk bemoeilijken.

Eensgezind over bedreigingen 

Het IPIE maakt onderscheid tussen wetenschappers die in verschillende soorten regimes leven, van een gesloten autocratie tot een liberale democratie, en wiens onderzoek zich ook toespitst op informatievrijheid binnen bepaalde regimes. De ondervraagde experts zijn behoorlijk eensgezind als het gaat om het aanwijzen van grootste bedreigingen van de staat van informatie: dat zijn volgens hen sociale media en politici. De experts in democratieën zien inmenging van buitenlandse staten vaker als een bedreiging; experts in autocratieën zijn meer bevreesd voor nationale en lokale overheden, en media in handen van de overheid.

Journalisten en nationale kranten vormen volgens de experts zelden een gevaar voor een gezonde informatieomgeving.

Media minst gevaarlijk

Onderaan de lijst met mogelijke bedreigingen voor betrouwbare informatie staan lokale kranten; die vormen eigenlijk alleen in gesloten autocratieën een bedreiging, omdat ze daar vaak dienen als spreekbuis van het regime. Ook journalisten en nationale kranten vormen volgens de experts zelden een gevaar voor een gezonde informatieomgeving.

Slecht moderatiebeleid

Als het gaat om desinformatie en online haat, vindt 65 procent van de experts het vooral zorgwekkend dat sociale mediabedrijven momenteel nauwelijks verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor een slecht moderatiebeleid. Ook maakt 55 procent zich grote zorgen over slecht ontworpen contentmoderatie met AI.

Geen toegang tot platformdata 

Bijna driekwart (72 procent) van de onderzoekers ziet het gebrek aan toegang tot platformdata van sociale media als het belangrijkste obstakel om de wereldwijde staat van informatie te onderzoeken. Sociale media geven wetenschappers nauwelijks inzicht in hun data en algoritmes, met als argument dat het om intellectueel eigendom gaat. Dat maakt het voor onderzoekers heel lastig om te achterhalen wat zich daadwerkelijk afspeelt op een platform. Ze moeten allerlei sluipweggetjes verzinnen om te achterhalen wat bijvoorbeeld TikTok-gebruikers te zien krijgen.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd bij onze collega’s van Binnenlands Bestuur

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren