Nieuws

Budget grote ICT-projecten 400 miljoen hoger

Het aantal grote en risicovolle ICT-projecten waarover het Rijk rapporteert is toegenomen van 42 naar 46. Samen zijn ze goed voor een totale meerjarige kostenschatting van 1907 miljoen euro, ruim 400 miljoen meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de Jaarrapportage bedrijfsvoering Rijk 2014.

Bij de Belastingdienst staan vijf nieuwe projecten op de rol.

Een jaar geleden waren de 42 projecten nog gebudgetteerd op in totaal 1504 miljoen euro, aanzienlijk minder dan het totaal over 2012 (1744 miljoen) en 2011 (2409 miljoen). De rapportage bevat (evenals het Rijks ICT-Dashboard) alle grote ICT-projecten met een totaalbudget van meer dan 20 miljoen euro en de risicovolle projecten van meer dan 5 miljoen euro, inclusief die van ZBO’s.

Bij een vergelijking met voorgaande jaren moet rekening worden gehouden met het afronden of staken van projecten en het opstarten van nieuwe. Het ministerie van BZK stelt in de jaarrapportage dat van 21 projecten uit 2013 die eind 2014 nog liepen de totale meerjarige kostenraming eind 2014 9,14 procent hoger uitviel. Acht ramingen zijn naar boven bijgesteld en vijf naar beneden. Drie verhogingen zijn groter dan € 20 miljoen: Modernisering Objectbediening Zeeland (MOBZ) van IenM, Programma Vernieuwing Studiefinanciering (PVS) van OCW en Kwaliteit en Innovatie (KEI) van VenJ. Volgens BZK is dat bij alle drie vooral het gevolg van een ‘scopewijziging’, het aanpassen/verruimen van de doelstellingen.

Bij de nieuwe projecten op de lijst vallen vooral die van de Belastingdienst (Financiën) op. Voor maar liefst vijf nieuwe projecten (Cumulus, MijnBelastingdienst.nl, Mini One Stop Shop, Online Aangifte Voorziening en Programma Rationalisatie) wordt een totale kostenschatting van 210 miljoen euro opgevoerd. De helft van dat geld (105 miljoen) gaat naar het Programma Rationalisatie, omschreven als ‘een omvangrijke inhaalslag op benodigd onderhoud en daarmee een majeure update/actualisatie van ons ICT-infra en –applicatielandschap’. De ‘technische waarde’ – en dus levensduur – van een flink aantal bestaande applicaties zal door het project omhoog gaan.
Een andere nieuwkomer is het project Beveiligd werken Rijkswaterstaat, dat naar verwachting 120 miljoen euro gaat kosten. Dit betreft ‘het aantoonbaar beschermen van de ICT in de missiekritieke ketens van Rijkswaterstaat tegen uitval, misbruik en inbraak’.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren