Data en ai
Nieuws

Data delen met VS weer toegestaan met nieuw ‘adequaatheidsbesluit’

Brussel wil met het nieuwe 'adequaatheidsbesluit' de uitwisseling van data tussen de VS en de EU juridisch dicht timmeren. | Beeld: Shutterstock

Europa en de Verenigde Staten hebben voor de derde keer nieuwe afspraken gemaakt over het doorgeven van data aan de VS. De uitwisseling van data tussen de VS en de EU moet hiermee juridisch dicht getimmerd zijn. 

De Europese Commissie heeft nieuwe EU-wetgeving vastgelegd die de overdracht van Europese persoonsgegevens aan de Verenigde Staten volgens haar veilig maakt. Het is de derde poging om tot sluitende wetgeving te komen voor dergelijke doorgifte van data. De aanvankelijke Safe Harbor-overeenkomst is juridisch onhoudbaar gebleken en opvolger Privacy Shield is door het Europese Hof van Justitie in 2020 afgeschoten. Het nu door de EC omarmde EU-US Data Privacy Framework zou wel houdbaar zijn.

Bindende voorwaarden voor inlichtingendiensten

De veiligheid van deze nieuwste regelgeving voor Europees-Amerikaanse data-uitwisseling moet gegarandeerd worden door bindende voorwaarden die daarin zijn opgenomen over de toegang tot EU-gegevens door Amerikaanse inlichtingendiensten. Die toegang wordt beperkt tot ‘wat noodzakelijk en evenredig is’, stelt het dagelijkse EU-bestuur. Het struikelpunt was bij de twee voorgangers de omgangsmogelijkheden van de Amerikaanse overheid – en dan specifiek diens inlichtingendiensten – om data te vorderen. Dat zou dan schendingen van Europese privacybescherming inhouden, waardoor strikt genomen Europees gebruik van Amerikaanse datadiensten zoals cloudopslag en SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) niet meer zou mogen.

Het zogeheten ‘adequaatheidsbesluit‘ dat nu is genomen voor het EU-US Data Privacy Framework, moet de status quo van ICT- en cloudgebruik weer juridisch op orde maken. Dit is dus de derde keer dat Brussel de uitwisseling van data tussen de VS en de EU juridisch probeert dicht te timmeren.

Rechtszekerheid

“Dit nieuwe kader voor gegevensprivacy zal zorgen voor veilige datastromen voor Europeanen en rechtszekerheid bieden aan bedrijven aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.” zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen nu over de derde poging.

Ondanks deze geruststellende woorden vanuit de EC is het nu de vraag hoe stabiel en houdbaar deze nieuwste privacyregels voor datadoorgifte naar de Verenigde Staten in de praktijk zullen zijn.

 

Dit bericht verscheen eerder bij onze collega’s van AG Connect.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren