Markt en overheid
Nieuws

Defensie gaat stroef IT-project meer richten op conflictsituaties

Medewerkers van Defensie I Shutterstock

Het ministerie van Defensie gaat een door problemen geplaagd IT-project meer richten op conflictsituaties, schrijft demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) aan de Tweede Kamer. Hij heeft de opzet van het programma waar de komende jaren ruim 3,2 miljard euro naartoe gaat, omgegooid na stevige kritiek van het Adviescollege ICT-toetsing. De bewindsman hoopt meer resultaat te boeken door het project te richten op een specifiek doel.

Het programma Grensverleggende IT (GrIT) is erop gericht om de verouderde IT van Defensie te verbeteren. Het ministerie sloot hiervoor aan het einde van 2020 een contract met een consortium van IBM, Atos en Unica. Afgelopen najaar meldde het Adviescollege ICT-toetsing dat de uitvoering niet bepaald vloeiend verliep. Onderzoek wees uit dat het project kampte met vertragingen, tegenvallende resultaten, een gebrek aan controle en oplopende kosten. Het ministerie kreeg bovendien het verwijt niet effectief in te grijpen.

Het ministerie krijgt het verwijt niet effectief in te grijpen.

Van der Maat hoopt de problemen op te lossen door het project eenvoudiger te maken. Daar hoort bij dat het consortium aan minder klussen tegelijk werkt en zich moet richten op toepassingen die van nut zijn in een conflictsituatie. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een systeem waardoor informatie op het slagveld snel kan worden gedeeld.

De medewerkers van Defensie moeten op korte termijn de voordelen merken. Zo is het plan om het intranet van het ministerie in de eerste helft van dit jaar te verbeteren.

Bron: ANP

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren