Overheid in transitie
Podium

Defensie gaat voor ‘sterk, slim en samen’

VR-oefening voor aspirant-luchtvarenden in het Centrum voor Mens en Luchtvaart | Beeld: ministerie van Defensie, sergeant Sjoerd Hilckmann

Op 11 september stond Defensie met een aantal bijdragen op het iBestuur Congres. Onder de vlag van de Defensienota 2024, met het motto ‘Sterk, Slim en Samen’, deelden Defensie-collega’s hun kennis over leiderschap, innovatie, datascience en AI. Dit alles met één doel voor ogen: samen sterker en slimmer worden door kennisdeling.

Hoe vernieuw je in een risicomijdende organisatie?

Jarenlange bezuinigingen, tradities en hiërarchie hebben bij Defensie een cultuur gecreëerd waarin risico’s worden vermeden, vertelt Elise Teuben, directeur Kennis en Innovatie bij het Commando Materieel en IT (COMMIT). Op zich logisch, want in een organisatie waar falen ernstige gevolgen kan hebben, wordt veiligheid immers altijd vooropgesteld.
Maar de wereld verandert snel, waarschuwde ze Met de oorlog in Oekraïne en andere internationale conflicten, is het besef gegroeid dat innovatie cruciaal is om het verschil te maken. Defensie staat nu voor de taak om in korte tijd te moderniseren en innovatie is daarbij onmisbaar.

Teuben deelde inzichten uit de samenwerking met Oekraïense innovatieteams. Bijvoorbeeld het belang van snelle feedback en het werken met ‘forward innovation teams’, die dicht bij de operatie zitten. Ze benadrukte ook hoe leiderschap binnen een grote, complexe organisatie zoals Defensie innovatie kan stimuleren, ondanks de uitdagingen die door bezuinigingen in het verleden zijn ontstaan. De presentatie zorgde voor de nodige vragen uit het publiek.

Hoe zorg je bijvoorbeeld voor blijvende innovatie, zelfs als de urgentie in de toekomst misschien afneemt? Voor wie nog meer wil weten, is het mogelijk om contact op te nemen met de directie Kennis & Innovatie via i-commit@mindef.nl.

Datascience en AI: innoveren moet

Ard Kot, coördinator Datascience & AI bij COMMIT (Commando Materieel en IT), vertegenwoordigde Defensie tijdens twee panelgesprekken over Generatieve AI (GenAI) en innovatie. De sessies startten met presentaties van Google Cloud en Capgemini, die ingingen op de werking en de uitdagingen van GenAI.
Tijdens de paneldiscussies lag de nadruk op de risico’s van deze technologie. Kot benadrukte echter dat niet innoveren een nog groter risico is. AI speelt een steeds grotere rol op het slagveld en Defensie kan zich simpelweg niet veroorloven om achter te blijven, stelde hij.

De afdeling waarin Kot werkt zet zich dagelijks in om kortcyclisch operationeel relevante datascience & AI oplossingen te realiseren. Bijvoorbeeld een Defensiespecifieke en veilige equivalent van ChatGPT. De afdeling ontwikkelt daarnaast ook de randvoorwaardelijke datascienceplatforms en tools waarmee Defensieonderdelen zelfstandig datascience & AI kunnen toepassen. Samenwerking met de operatie om direct operationele meerwaarde te kunnen leveren staat hierin centraal.

Wat betreft GenAI ligt de grootste uitdaging volgens Kot niet bij de technologie zelf, maar bij het zorgen dat mensen er verantwoord mee omgaan. Training en bewustwording zijn daarbij essentieel.

Samen sterker en slimmer: meer dan een slogan

Defensie laat zien dat innovatie niet alleen gaat over nieuwe technologieën, maar ook over leiderschap, samenwerking en het verantwoord omgaan met wat mogelijk is. “Sterk, slim en samen” is meer dan een slogan – het is een mentaliteit die Defensie, en de collega departementen, verder moet helpen in een snel veranderende wereld.

Lees ook: 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren